MTI

Csehország kiadott egy orosz hackert az Egyesült Államoknak

Csehország kiadta az Egyesült Államoknak a hackertevékenységgel gyanúsított Jevgenyij Nyikulin orosz állampolgárt.

Az orosz hackert, aki határozottan tagadja, hogy hacker lenne és elkövette volna mindazt, amivel az amerikaiak vádolják, 2016 október 5-én Prágában vette őrizetbe a cseh rendőrség. Washington a kiadatási kérelmet azzal indokolta, hogy szerinte az orosz hacker támadást intézett a LinkedIn internetes közösségi hálózat, valamint a Dropbox és a Formsprings amerikai szerverei ellen. A férfit a kaliforniai szövetségi bíróság hackertámadással, pénzlopással és összeesküvéssel vádolja. Oroszország ezzel szemben csak azzal vádolta meg Nyikulint, hogy az interneten keresztül 2009-ben 3450 dollárt lopott el. A cseh igazságügyi minisztérium közölte, hogy Nyikulint kiszolgáltatták az Egyesült Államoknak.

Moszkva felháborodásának adott hangot a döntés miatt, Prága lépése aláássa az orosz-cseh együttműködés alapjait - közölte az orosz külügyminisztérium. A közlemény kifogásolta, hogy a cseh fél döntését nem a jogi normák vezérelték, hanem "az a törekvés, hogy ismételten demonstrálja az utóbbi időben az abszolút prioritás rangjára emelt szövetségesi hűséget". Prága lépését Moszkva tudatosnak és politikailag motiváltnak minősítette és úgy értékelte, hogy az a kétoldalú együttműködés konstruktív alapjának aláásására irányul. Az orosz diplomáciai tárca leszögezte, hogy mindent szükséges lépést megtesz majd Nyikulin jogainak védelme érdekében.

A kommüniké szerint jogsértésről árulkodik a cseh alkotmánybíróság döntésének "kierőltetése" annak a fellebbezésnek az ügyében, amelyet Nyikulin ügyvédjei az alsóbb szintű bíróságok kiadatási döntéseivel szemben adtak be. Az orosz külügyminisztérium rámutatott: figyelmen kívül hagyták, hogy az orosz legfelsőbb ügyészség is kérelmezte Nyikulin kiadatását. Kifogásolta, hogy a cseh hatóságok nem fordítottak kellő figyelmet arra a többször megismételt felhívásra, hogy vegyék figyelembe: "az Egyesült Államokban kibontakoztatott oroszellenes hisztéria közepette állampolgárunk abban az országban nem számíthat pártatlan és tisztességes bírósági eljárásra".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!