Berta Sándor

Már nem az Amazon uralja a felhőpiacot

A Microsoft a bevételt tekintve már megelőzte a nagy vetélytársát, viszont a Google teljesen átaludta a piaci változásokat.

A redmondi konszern tavaly a felhőkörnyezeti szolgáltatásaiból 18,6 milliárd dolláros bevételt szerzett. A második helyen az Amazon végzett 17,5 milliárd dollárral, míg a harmadikon az IBM 17 milliárd dollárral. Gyakorlatilag ez a három társaság uralja a teljes piacot, a bevétel szempontjából negyedik Salesforce.com ugyanis "csak" 9,92 milliárd dollárt könyvelhetett el, míg az Oracle 5,6 milliárdot, az SAP 4,71 milliárdot, a Google pedig 3 milliárdot. Mindezt Bob Evans elemző számította ki.

Mivel az IBM folyamatosan növelni tudja a bevételeit, így hamarosan megelőzheti a Microsoftot és egyúttal a harmadik helyre száműzheti az Amazont. Összehasonlításul: tavaly februárban még - 33,8 százalékos részesedésével - az Amazon Web Services uralta a piacot. Evans úgy véli, hogy a Microsoft aduja a hibrid cloud lehet, amely úgy kombinálja a nyilvános és a magán felhőt, hogy az adatok és az alkalmazások megoszthatók a kettő között. A klasszikus felhőpiac tekintetében továbbra is az Amazon lesz a meghatározó, de ha az óriáscég tartósan az élmezőnyben akar maradni, akkor néhány részterületen erősödnie kell.

Az Oracle és az SAP egyaránt késve reagált a piaci változásaira, de mindkét vállalat már gőzerővel dolgozik azon, hogy felzárkózzon a többi meghatározó piaci szereplő mögé. A legnagyobb meglepetés azonban a Google pozíciója, úgy tűnik, hogy a cég elaludta az ezen a területen való megjelenést. Evans ugyanakkor biztos volt abban, hogy mindez csalóka és a webes óriással a jövőben a felhőszolgáltatások tekintetében is számolni kell. A legnagyobb hiba lenne ugyanis a Google-t alábecsülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!