Berta Sándor

Az Apple és a Samsung a két legnagyobb chipvásárló

A globális félvezetőipar elsősorban ennek a két óriáscégnek szállít termékeket.

A Samsung Electronics és az Apple tavaly összesen 81,1 milliárd dollár értékben vásárolt félvezető termékeket. 2016-hoz képest ez 20 milliárd dolláros növekedést jelent. A két óriáscég részesedése a teljes kereskedelmi volumen tekintetében 19,5 százalékra nőtt - ez derült ki a Gartner piackutató cég aktuális elemzéséből.

Masatsune Yamaji, a Gartner vezető elemzője kifejtette, hogy a folyamat komoly hatással van a félvezetőiparra. A dél-koreai és az amerikai társaság a megrendeléseivel nem csupán a világpiaci árakat befolyásolja jelentős mértékben, hanem a két nagy vállalat megrendelési igényei ugyanis arra is hatással vannak, hogy milyen irányba induljon tovább a technológiai fejlődés.

Az, hogy a Samsung Electronics és az Apple ekkora értékben vásárolt fel félvezető termékeket nem csupán annak köszönhető, hogy komoly mennyiségű chipet vettek, hanem annak is, hogy az elmúlt időszakban rendkívüli mértékben megemelkedtek a DRAM-ok és a NAND-flashmemóriák árai. Yamaji rámutatott, hogy a Samsung Electronics és az Apple már 2011 óta birtokolja az első két pozíciót, így teljesen meghatározók a piacon. A Top10-ben található még a Dell, a Lenovo, a Huawei, a BBK Electronics, a Hewlett-Packard Inc, a Hewlett-Packard Enterprises, az LG Electronics és a Western Digital. Az utóbbi nyolc vállalat a chipvásárlások összesen 20,7 százalékáért felel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!