daweed

Transmeta: öt évvel az Intel elött?

Az amerikai mikroprocesszor gyártó Transmeta igazgatója szerint ők legalább öt évvel az Intel és az AMD előtt járnak.

A Transmeta chip a Crusoe januárban debütált és arra volt képes, hogy szoftveresen is megoldjon olyan dolgokat, amit eddig csak hardveresen lehetett, ezzel például megnövelve a notebook-ok akkumulátor idejét.

"Hogy a többiek is felzárkózzanak, nekik is szoftveres megoldásokban kell gondolkodniuk, ami legalább 5 éves lemaradást okoz, mivel nekik a nulláról kell elindulniuk." állítja Davd Ditzel egy interjúban.

A Crusoe chippel szerelt notebook-ok viszont továbbra is jól mennek. A legutóbbi cég, aki beszállt a Crusoe üzletbe a Fujitsu. A vállalat két új mobil gépet is eme chip köré épít és még idén novemberben a piacra kerülnek. Ezek a gépek a normál notebook-ok elemidejének kétszereséig, azaz akár 8 óráig is működőképesek.

A Sony is bejelentette, hogy Crusoe chippel szerelt Vaio laptopot dob piacra. A Hitachi szerdán fogja bemutatni Crusoe alapú laptopját, valamint egy új internetes eszközt, ami leginkább egy nagy méretű Palm Pilot-ra hasonlít kiegészítve egy virtuális keyboard-al. A következő pedig az NEC lesz.

A Transmeta az első az elmúlt 15 évben, akik valami igazán újat hoztak a processzorfejlesztésbe. Az Intel és az AMD is ugyanazt a régi x86-os architektúrát használja, ami lassan már 25 éves.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!