MTI

Törökországban börtönbe kerül, aki a ByLock üzenetküldő programot használja

Másfél évtől tíz és fél évig terjedő börtönbüntetésre ítélt 59 török rendőrt egy isztambuli bíróság, miután a vádlottak használták azt a ByLock nevű, titkosított üzenetküldő programot, amelyen keresztül állítólag a tavalyi puccskísérletet is szervezték - jelentette a Dogan török hírügynökség.

A per 61 érintettjéből 2 rendőrt ugyanakkor felmentett a törvényszék. Az ügyészség korábban fegyveres terrorszervezeti tagság vádjával hét és fél évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztést kért a rendőrökre, a bíróság azonban enyhített a büntetések mértékén. Ankara a 2016. július 15-ei incidensért az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi mozgalmat teszi felelőssé, amelyet egyúttal fegyveres terrorszervezetnek is nyilvánított. A török vezetés szerint a Gülen-hálózat hosszú évek alatt szivárgott be az állami és a magánszférába.

Törökországban a puccskísérlet óta eltelt tizenkilenc hónap alatt összesen több mint 134 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 50 ezret - köztük rendőröket - pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a gülenista mozgalomhoz és azon keresztül az összeesküvéshez.

Süleyman Soylu török belügyminiszter a tervezési és költségvetési bizottság szerdai parlamenti ülésén elmondta: 48 ezer 739 feltételezett gülenista jelenleg továbbra is letartóztatásban van. Soylu arról is beszámolt, hogy a török rendőrség az elmúlt időszakban mintegy 215 ezer ByLock-felhasználót azonosított és közülük eddig 23 ezer 171 ember ellen indult jogi eljárás. A tárcavezető végül hangsúlyozta: az állami intézményeket a hatóságok nagyrészt már "megtisztították" a hálózat tagjaitól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TOR-rent #2
    +100 .. a TOR után még a lóf*szt akarnak ?

  • Skylake #1
    Semmi gond, kérem. Akkor marad a szteganográfia, illetve az üzenetküldés egyéb olyan módjai, hogy például kívülről egy executable fájlnak látszó csomagot passzolgatnak egymás között a kommunikálni szándékozók, és a közölni kívánt tartalom ebbe van beleírva. Vagy a postafiók, amelyből soha semmi sincs elküldve, mindenki a piszkozatok mappába írogat. Vagy egy országon kívül található, rdp-vel elérhető windows szerver, amelybe az összeesküvők belépnek, és ennek asztalán jegyzettömbökkel, vagy más módon üzennek egymásnak. Vagy titkosított zip, rar, 7z, akármi archívum. Vagy csak nekik írt, developer módban felrakott, játéknak álcázott chatszoftver. Vagy valami online fps chatszobája, ahol a hasonló az adatzajban elvész a tartalom. Nem is írom tovább. Tehát ma amelyik hatalom azt gondolja, hogy a tikosított / elrejtett online kommunikációt fel akarja tárni, akkor egyszerűbb, ha lekapcsolja az internetet. Fájdalom azonban, hogy kellő nagy elégedetlenség esetén nem kell internet ahhoz, hogy az adott zsarnokot lámpavasra húzzák, ez mindig így volt sajnos, a bronzbikát rendelő, félhülye türanniszoktól kezdve, a Néró és Caligula kategóriás kapitális agyhalottakon át, az olyan leválthatatlannak gondolt nagyformátumú vezetőkig, mint például a kárpátok géniusza. Repült ott is a sapi, pedig nem volt internet.