Berta Sándor

Ruhákban tárolt jelszavak?

Kutatók olyan intelligens ruhaanyagot álmodtak meg, amelyek a jövőben alkalmasak lesznek a jelszavak tárolására.

A Washingtoni Egyetem Hálózati és Mobil Rendszerek Laboratóriumának mérnökei és IT-kutatói Shyam Gollakota professzor vezetésével intelligens anyagot fejlesztettek ki. Ez egy elektromosan vezető fonal, ilyesmit használnak többek között az érintésérzékeny kesztyűkben is.


Az állandó mágnesekkel való kezelésnek köszönhetően az anyag ferromágneses tulajdonságokat vesz fel, így úgy működhet, mint egy mágneses szalag vagy hajlékonylemez és digitális adatokat tud tárolni. Ugyan ilyen módon csak viszonylag kis adatmennyiséget lehet rögzíteni, de ez bőven elég arra, hogy jelszavakat vagy hozzáférési információkat lehessen tárolni. Mindehhez nincs szükség állandó áramellátásra.


Az első tesztekben a szakemberek bináris kódláncokat tudtak pozitív és negatív egységenként az egyes anyagrészekben elhelyezni. A kódokat kereskedelmi forgalomban kapható magnetométerekkel ki lehet olvasni. Egy másik tesztben egy ing ujjában helyeztek el egy digitális kulcsot és annak a segítségével kinyitottak egy megfelelő leolvasókészülékkel ellátott elektronikus ajtózárat. Emellett készítettek az anyagból egy nyakkendőt, egy övet és egy karkötőt is. Az azokban tárolt adatokat egy Nexus 5X típusú magnetométerrel sikeresen kiolvasták. Egy kesztyűben pedig - az ujjbegyek részéhez - szintén a kifejlesztett anyagot helyezték el. A kiegészítő kiválóan alkalmas volt egy okostelefon érintés nélküli kezelésére.


Az anyagot sokféleképpen lehet felhasználni. A megoldás olcsóbb annál, mint amikor RFID-chipeket és más technológiákat integrálnak a ruhákban, ráadásul egy mosás, vasalás vagy szárítás sem árthat az így tárolt adatoknak. Azt azonban mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a mágneses töltöttség egy hét alatt 28-36 százalékkal csökken, habár a mágneses mező még több hónap után is érzékelhető volt. Az eredeti mezőerősség helyreállítható egy újabb állandó mágneses kezeléssel. A fejlesztésnek köszönhetően hosszú távon a pólók vagy munkaruhák kódkártyákká alakulhatnak át.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #2
  Azert a magneskartya helyett flexibilis magneses anyagot hasznalni nem akkora ujdonsag. Viszont biztonsagi megoldasnak kb. annyira jo mint barmilyen token alapu rendszer (hagyomanyos kulcs, magneskartya, rfid-s kartya vagy chip). Ezeket mindig ki kell egesziteni valamilyen csak a felhasznalo altal ismert koddal.

  Hozzaferes vedelem szempontjabol pedig egy dolgot erdemes tenni, probaljuk meg fizikailag megvedeni a tokeneket es ahol csak lehet kodot hasznalni hozzjuk. (igen meg a 4 szamjegyes pin kod is tobbet er mint a semmi)

  ps: A biometrikus azonositas sem hasznalhato kizarolagos token-kent, sot nem is szabad hasznalni oket, mert nem lehet megvaltoztatni oket, viszont azonositasra pont jok. Tehat iratok helyett jo a biometrikus adat, mig szamitogepes rendszerekben kb. a usernev / login nev/ email cim csoportot valthatja ki, a jelszot nem.
 • Skylake #1
  John Smith tisztviselő hazafelé tartott elmaradhatatlan ősöreg aktatáskájával, lefelé haladva a festői, 163. utcánál található metróállomásra (C vonal). (http://www.complex.com/sports/2012/08/the-10-worst-subway-stations-in-new-york-city/163rd-street-on-the-c-line)

  Most, tekintettel erre az esti túlórára, tökre senki sem volt az állomáson, a sz*r világítás hosszúra nyújtotta John Smith árnyékát a félhomályban. Azon gondolkodott, hogy le kéne még ugrani a kínaihoz, miután hazaért. Miközben ezen gondolkodott, szúrást érzett az oldalában. "Nem forogsz, b*zmeg! Jössz mellettem!" - vezette máris Smith-et az árnyékba. "Most vetkőzöl!" - ott volt az árnyékban a maszkos csávó haverja is: mind a ketten odadugták a pofájába a fegyver(nek látszó tárgyat) a nyomaték kedvéért.

  A zakó után az inget persze nem akarta levenni, ezek viszont pontosan tudták, mi kell nekik. Pillanatnyi tétovázására pofán is b*szta a nagyobbik a pisztoly csövével. "Ezek nem szaroznak!" gondolta Smith, és már bújt is ki az ingből, közben arra gondolt, hogy hogyan fogja ezt megúszni, fel kéne azonnal hívnia a főnökét. A magasabbik mintha kitalálta volna a gondolatát: "Telefon, óra, tablet, minden itt marad!” – B*zmeg, miért is raktam be azt a k*rva tablet-et is, gondolta Smith, közben vetkőzött gyorsan. „Van ezen a f*szfejen még valami?” A másik válaszolt „nincs implant, csak ezek!”. „Ezeket veszed fel!” Lökött oda a nagyobbik néhány rongyot, egy sz*r gatyát, meg egy mocskos kabátot és pulóvert. Világos, gondolta Smith: alsógatyában és atlétában elengedve elég feltűnő lennék. Így viszont iratok, és autorizációs eszközök nélkül csak egy lesz*opott hajléktalan vagyok, a következő pár órában. Ez pedig nekik teljesen elég, hogy fizikailag, vagy távolról belépjenek a rendszerbe, és elhozzák, amit akarnak. „Öltözz már f*szfej!”, lökött rajta egyet a nagyobbik. Felrángatta a cipőt, majd amikor állt fel, a kisebbik akkorát vert a tarkójára, hogy azonnal elsötétedett a világ.