MTI

Férfiakénál alacsonyabb bérük miatt perlik nők a Google-t

Három volt női alkalmazott pert indított a Google óriáscég ellen, mert ugyanazért a munkáért a férfiakénál kevesebb bért kaptak.

A három nő a Google anyavállalatánál, az Alphabetnél dolgozott. A San Franciscóban benyújtott keresetükben azt állítják: mind a fizetésben, mind az előmenetelben hátrányosan megkülönböztették őket a férfi kollégákkal szemben. A Google ellen éppen most folyik egy másik, hasonló jellegű vizsgálat. A szövetségi munkaügyi minisztérium nők kárára elkövetett hátrányos megkülönböztetés miatt vizsgálódik.

A Google ellen ugyan most indult az első ilyen vizsgálat, ám több más informatikai cégnél már voltak, illetve folyamatban vannak hátrányos megkülönböztetés miatti perek. Az Oracle ellen januárban indult per, mert ugyanazért a munkáért kevesebb fizetést adott nőknek és kisebbségieknek. A Microsoft és a Twitter ellen most folyik a per, a processzorokat és telekommunikációs eszközöket gyártó kaliforniai Qualcomm pedig tavaly csaknem 20 millió dollárt fizetett ki kártérítésként az egyenlő munkáért egyenlő bért követelőknek.

A csütörtökön keresetet benyújtó három nő közül az egyik szoftver-mérnökként, a másik kommunikációs szakemberként, a harmadik pedig menedzserként dolgozott a cég kaliforniai központjában. Mindhárman egybehangzóan azt állítják: a vállalatnál általános gyakorlat a nők alulfizetettsége és az, hogy a női dolgozókat olyan beosztásokba helyezik, ahonnan nemigen van mód előléptetésre.

"A Google a maga területén a 21. század vezető innovátora, de a női munkatársak kezelését illetően még nem lépett be a 21. századba" - fogalmazott újságíróknak a három panaszos közös ügyvédje, Kelly Dermody. A Google szóvivője, Gina Scigliano közleményben cáfolta a vádakat. Leszögezte, hogy a felvétellel és előléptetéssel kapcsolatos döntéseket bizottság hozza meg, hosszas mérlegelés után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ugh #11
  De tudom miert?
  Mert punci vagy.
  A pocsod csak disz mert osztrogen van a bootszektoron..
  Vagy mert nem regi a nod es benyalsz neki es amikor nem latja is csinalod mert ugy maradtal.
  Ismerunk mind ilyet szerintem...
  Utoljára szerkesztette: ugh, 2017.09.24. 10:00:37
 • ugh #10
  Erdekes adalek (es fura hogy cikk pl ebbol nem volt), hoggy a googlet azert is perelik amugy joggal mert meg akartak mondani a dolgozoiknak hogy mik legyenek a politikai nezeteik (lsd szelsoagyhalottliberalis pc kompatibilis)
  Aki nem ment bele a jatekba azt kibasztak.
  Meg kotelezo volt elmenniuk a buzifelvonulasokra es aki nem jelent meg azt ki volt baszva.
  Most kuzdenek ezekkel a perekkel is mint malac a jegen mert tobb tucat ember pereli oket.
  Remelem belebuknak ebbe a nagy idiotizmusba es lehuzzak magukat a retyon.
 • attes #9
  A gugli rengeteg időt energiát feccől abba, hogy a társadalomban levő arányokat tükrözze a dolgozóinak az aránya.
  Pl hogy 50% női, 15% fekete stb.
  Mivel a női programozók aránya jóval 50% alatt van ezért vért izzadnak, hogy ezt megoldják.
  Sok ott dolgozó szerint ez teljesen irreális terv, amit ráadásul megavlkuvást nem tűrően nyomnak le a dolgozoók torkán.
  Szóval azt a céget perlik, aki már már diktatórikus módon tesz meg mindent az össztársadalmi eloszlás tükrözésért.
  Ebben van nem kevés iróna.
 • kékherceg #8
  Nagyon helyes. Amúgy imádom az ilyen kommentelőket, mint itt alant, akiknek fingja sincs miről beszélnek. Persze ha ők kerülnének ilyen helyzetbe hápognának, mint a kiskacsa.
 • Ender Wiggin #7
  Ha a női teniszből indulunk ki, akkor a nőknek kevesebb és rosszabb minőségű munkáért jár ugyanannyi lé, mint a férfiaknak :-)
 • fonak #6
  http://imagazin.hu/mar-megint-gender-tematol-hangos-szilicium-volgy/

  Valahol ironikus, hogy a feminista ideológiával áthatott guglit is perlik a feministák, mint szexista, férfiuralom által áthatott céget. Ez a Szilícium-völgyi techszektorra is igaz, hiába tesznek meg mindent, hogy megfeleljenek ennek az ideológiának, még beállítják őket gonosz nőelnyomóknak. Hollywoodot szintén.
 • zola2000 #5
  Az ilyen perekben általában az jön ki hogy a nők tényleg gyengébben teljesítenek mint a férfiak.

  Ugyanazért mint amiért a nőiesnek mondott szakmákban is mint a fodrász vagy szakács a mester fodrászok/szakácsok szinte mind férfiak.
 • Relixo #4
  Aztán majd picsog a sok feminista pcsa,hogy a párjuk férfiként annyit keres mint ő vagy kevesebbet és milyen "hím" már az ilyen... :D
  Döntsék már el mit akarnak a mai nők, a férfi legyen a család fenntartó szerepben és akkor igenis többet kell keresniük vagy magukra veszik ezt a koncot is de akkor meg tartsák ki ők a családot a nagy feminista fizuból és pofa lapos legyen,hogy ki mennyit keres a családba.
 • mrzed001 #3
  Az igazán vicces az lenne, ha egy ex hazai google alkalmazott perelné be őket, mert ugyanazon munkáért nemhogy annyit nem kaptak mint eme hölgyek (akik kb 15% pluszért harcolnak), hanem kb 80%-al kevesebbet.
  Na ez egy igen érdekes per lenne :D
 • csulok0000 #2
  szerintem ez roppant egyszerű. verseny van, mindenki annyit kap amennyit ki tud harcolni. ha ők nem voltak erre képesek akkor így jártak. Megoldás az lenne, ha fix bértábla lenne, de akkor meg a többség nem dolgozna, mert akkor is ugyanannyit keres ha rosszabbul végzi a munkáját.