Gyurkity Péter

Bemutatkozott a Galaxy Note 8

A Samsung lerántotta a leplet zászlóshajójáról, amely több új funkciót is kínál. 335 ezer forint, de az előrendelők kapnak egy Dex dokkolót is, amivel asztali számítógépként használhatják. Meglepő módon duál SIM-es verzióban is kapható lesz.

A nagy eseményt ezúttal is élőben követhettük, ahogy azt az utóbbi években már megszokhattuk, de ezzel párhuzamosan egy sajtótájékoztatót tartottak Budapesten, ahol ugyanúgy meg lehetett tekinteni a telefonokat, mint az amerikai eseményen. "Most már jópár éve piacvezetők vagyunk, de ennél sokkal fontosabb, hogy a prémium kategóriában is abszolút elsők vagyunk" - mondta el Kunos Balázs, a cég mobil üzletágának vezetője. "Az S8-ból idén már jóval többet adtunk el, mint tavaly az S7-ből hasonló időszakban. A Note kategóriát mi teremtettük meg, és bízunk benne, hogy a miénk is marad. A Note felhasználók a leglojálisabbak, a stratégiánkat erre építjük."

Rövid visszatekintéssel indult a bemutató, szóba került itt a Note 4, valamint a csúfos kudarcot vallott Note 7 is, természetesen kihangsúlyozva, hogy a sikeres visszatéréssel kapcsolatos reményt egyetlen pillanatra sem adták fel. A hangsúly továbbra is a nagy kijelzőn, valamint az ezt kiegészítő S Pen jelenlétén van, de igyekeztek tanulni a tavalyi malőrből, egyben köszönetet mondva a mellettük kitartóknak.


A külső tekintetében egyértelmű a Galaxy S8 hatása, a cég valóban igyekezett megtartani a jól bevált formát. Az előlapi keret meglehetősen vékonyra sikerült, ez még a kijelző felett és alatt is egy szerény csík képében jelenik csak meg, Maga a panel egy 6,3 hüvelykes példány, amely a Super AMOLED platformra épül, mégpedig a 18,5:9-es képaránnyal és az S8 esetében is látott 1440 x 2960 pixeles felbontással. Az Infinity Display alsó része ráadásul nyomásérzékeny, vagyis egy erősebb érintéssel mindig elérhetjük a Home gombot, ami szintén az S8-re emlékeztet. A készülék alsó szélén az USB Type-C csatlakozó bukkan fel (amely ezúttal nem középen kapott helyet), ehhez pedig a hangszóró, a 3,5 mm-es jack, valamint az S Pen tálcája társul.


A hátoldali iker-kamera immár a Galaxy családon belül is megjelenik, itt az egyik érzékelő a széleslátószög, a másik pedig a nagyítás tekintetében segít – mindkettő képstabilizátorra támaszkodva, amelynek révén nemcsak a képek, de a videók is jobb minőségben készülnek majd el. A két 12 megapixeles (f/1.7 és f/2.4) érzékelő egy előlapi 8 megapixeles változattal egészül ki, de a Live Focus és a Dual Capture funkciókkal még tovább optimalizálhatjuk az egyes fotókat. A teljesítményről az Exynos 8895 chip gondoskodik majd (az USA-n belül ez a Snapdragon 835 lesz), míg a RAM immár 6 GB, a tároló mérete pedig 64, 128, illetve 256 GB lesz - ezt azonban microSD révén kibővíthetjük. Az akkumulátor egy mindössze 3300 mAh-s példány, ez minden bizonnyal a tavalyi problémák eredménye, de a bemutató alatt ennél jóval nagyobb hangsúlyt kapott az S Pen.


A Live Message révén animálhatóvá válnak az üzenetek egyes elemei, de megjelenik itt az automatikus fordítás (amelyhez ki kell jelölnünk a számunkra érdekes mondatokat), illetve a pénznemek közötti átváltás, míg a Screen-off Memo abban segít, hogy a kijelző bekapcsolása nélkül gyakorlatilag bármikor jegyzetelhessünk (legfejebb 100 oldalnyi hosszan). A szoftveres oldalon az Android Nougat 7.1.1 fut, ez a Samsung Experience UX felülettel egészül ki, természetesen az Edge Panel kíséretében. A külön gombbal is előhívható Bixby virtuális asszisztens immár világszerte megfelelő hangvezérlést kínál (egyelőre angol és koreai nyelven), ez az ígéretek szerint jobban alkalmazkodik majd a különböző helyzetekhez és kifejezésekhez, nem beszélve a Spotify támogatásáról – az októberben esedékes fejlesztői konferencián ezzel kapcsolatban további fejlemények várhatók.


Kenyeres Tamás termékmenedzser mindezt helyi, hazai és európai információkkal egészítette ki. Az előrendelés már elindult, ők egy Dex Stationt kapnak ajándékba, maga a debütálás azonban csak szeptember 15-én esedékes. Fekete és szürke mellett az arany és a kék változat is készült, de itthon csak fekete és arany lesz kapható, a többi színről később lesz döntés. A független piacon, tehát szolgáltatófüggetlenül duál SIM-es verzióban is bevezetik, mobilszolgáltatónál vásárolva csak egy SIM kártyát rakhatunk bele.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • wraithLord #14
  Persze, ezek nem is telefonok, hanem zsebben hordozható személyi számítógépek, amivel mellesleg telefonálni is lehet. Az árfekvés sem lényeg, ha olcsó, az max. annyit jelent, hogy Pentium (tehát pl. felsőkat. Snapdragon SoC) helyett Celeron (alsókat. Snapdragon SoC), van benne, és kevesebb szenzor, perifériaelem...
 • Stockbauer33 #13
  miért vicc?
 • codaco #12
  A "telefon" szót nem negatív értelemben használtam, mondhattam volna készüléket is. Én sem csak telefonálásra használom az enyémet, (levelezés, böngészés, játék, navigáció, ébresztés, naptár, stb). Egyszerűen csak meg akarom érteni azt, aki ennyi pénzt kiad erre.
 • ChaosTeam #11
  Nekem Codaco hozzászólásában csak az utolsó két szó volt a problémám, tehát, hogy "egy Telefonért". Ettől tudok falra mászni, amikor - főképp az idősebb generáció - csak egy telefonként emlegeti az Okostelefonokat, függetlenül attól, hogy milyen árfekvésű és/vagy tudású készülékről van szó.

  Ezek a készülékek messze többek, mint csupán telefonok, sőt, szerintem a felhasználók 80%-a sokkal többet használja ezeket a készülékeket minden másra, mint Telefonálásra és SMS küldésre. Persze sokan vannak akik ezekre is használják, de szerintem egyre kevesebben, akik szinte csak erre. Így az a kijelentés, hogy "Telefon" már szerintem kezd eléggé alaptalan lenni.

  Az más kérdés, hogy ez a készülék megér-e 300 ezer forintot vagy sem, ezt pedig úgyis a vásárló fogja eldönteni, főleg, hogy Androidos világban van választási lehetősége bőségesen, így aki ilyet vesz, annak valamiért megér ennyit.

  Hozzáteszem én nem tervezek ilyen készüléket vásárolni, mert nekem nincs rá szükségem, így nem is érne meg nekem ennyit :)
 • muerte2 #10
  3300mAh? Ez egy vicc.
 • wraithLord #9
  Aki nem csak telefonként gondol rá, az sem feltétlenül célcsoport. Erős hardvert lehet venni fele ennyiért is, és ahhoz még nem is jár ez a csili-vili edge kijelző meg a cukormázas Samu GUI, ami gusztustalanságban és felesleges erőforrásfelhasználásban lassan az iOS-en is túltesz. (...Persze gondolom az emberek többsége nem így gondolja, és miért fáj nekem az, hogy egy kis "vizuális orgia" miatt dolgoztatja a hw-t, ami annak még a legkisebb mértékben sem kottyan meg...)

  Nem hinném, hogy azért ilyen drága, mert olyan jó és olyan modern. Pláne ma, amikor sorozatban fossa mindenki az okostelókat, és minden szérián egy picit húznak, igazgatnak, meg máshova rakják az ujjlenyomatleolvasót, és akkor az hűdeújlett, megint le lehet húzni a vásárlásra kondícionált embert negyedmillióval. És a sok idióta tonnányi youtube videóban évről-évre találgatja, hogy a gyártó most vajon milyen innovatív dolgokat tervez az új telefonjával. Már csak a gondolattal aktiválható kipattanó seggvakaró és betyárkörte elemző unlocking mechanism hiányzik belőle.

  Kicsit elkalandoztam... :D Elsősorban azért ilyen drága, mert megveszik.
  Az Apple is (a telefonjait most hagyjuk, mert van viccesebb példa) 10k-ért árulja az amúgy 20 forintos gyártási költségű kábeleket, mert az emberek megveszik annyiért... ja és mert nincs más választásuk, mert a kis közösségüknek kitalálták a baromi innovatív és egyedi tándörbolt/lálytning csatlakozót. :D
 • HuMarci #8
  Jó ez a telefon, de 100e Ft-nál többet nem ér, még annyit sem.
 • hungi #7
  Sok sikert a 4 órás sot-hoz meg a naponta 2x töltögetéshez...
 • dzsagon #6
  Az első képről jut eszembe, hogy akinek ilyen telefonja van és a Tom Gold Run-nal játszik az egyszerűen debil.
 • ChaosTeam #5
  Azok az emberek, akik a mai napig az ilyen készülékekre "csak telefon"-ként gondolnak, azok soha nem fogják megérteni, hogy ki miért ad rá annyi pénzt, amennyit, de ezzel nincs is baj, hiszen nem is ők a termék célcsoportja, és sose használnák ki a készülék "tudását", így számukra valóban felesleges pénzkidobás lehetne egy ilyen készülék - főleg ennyiért.