MTI

LMP: 2,5 milliárdot költött nem használt IT-fejlesztésekre a Klik

Feljelentést tesz az LMP az egykori Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 900 millió forintról induló, ám végük 2,5 milliárd forintba kerülő informatikai beszerzésével kapcsolatban, az ellenzéki párt szerint ugyanis az uniós forrásból kifizetett rendszer szinte egyáltalán nem működik.

Hadházy Ákos korrupcióinfónak nevezett sajtótájékoztatóján ismertette tapasztalatait, amelyek akkor szerzett, amikor megtekinthette a számítógépes programokat. Ezek alapján kijelentette: a Klik egykori vezetője, Pölöskei Gáborné korábban hazudott neki, amikor azt állította, hogy a szoftverek működnek. Közlése szerint azok nagy részét egyáltalán nem használják - ilyen a vagyongazdálkodási, a HR-, a tanügyi, az egységes adatbekérő, a beszerzési valamint a vezetői információs rendszer -, más részüket már helyettesítették is újabb programokkal.

Bár az intézményfenntartó most azt állítja: haladékot kaptak azok elindítására a Klik átalakítása miatt - mondta Hadházy Ákos -, szerinte számos nyoma van annak, hogy egyáltalán nem akarják használni azokat. Például az: nem tudnak szerződést vagy más bizonyítékot mutatni arra, hogy tennének a szoftverek módosításáért. Hadházy Ákos az európai csalás ellenes ügynökség, az OLAF Magyarországról szóló beszámolójáról szólva közölte: a kormánypártiak azért hajtják végre "a magyar történelem legnagyobb szervezett csalássorozatát", mert az uniós szervezet jogköre és kapacitása csekély.

Bírálta, hogy Magyarországon szinte az összes vizsgálat problémát tárt fel, míg máshol kevesebb, mint a vizsgálatok fele vezetett negatív eredményre. Nálunk ráadásul az összes pénz 4 százalékát érintően vizsgálódtak és állapítottak meg visszásságokat, míg a problémás pénzfelhasználás uniós átlaga tized ekkora.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!