MTI

Nagyot zuhant az orosz weboldalak látogatottsága Ukrajnában

Néhány nap alatt máris jelentősen visszaesett Ukrajnában a szankciós listára került orosz közösségi portálok és más, korábban az országban igen népszerű internetes oldalak látogatottsága - közölte több ukrán hírportál a londoni székhelyű SimilarWeb informatikai vállalat mérési adataira hivatkozva.

A cég adatai alapján a VKontaktye (VK) látogatottsága május 20-a, vagyis azóta, hogy az orosz közösségi oldal Ukrajnából történő elérésének letiltásáról szóló rendeletet Petro Porosenko elnök aláírta, 10,1 milliós látogatói létszámról 6,75 millióra esett vissza, korábbi felhasználóinak nagyjából az egyharmada hagyta el az oldalt. A szankciós listára felkerült másik közösségi portál az Odnoklassznyiki (OK) korábbi, csaknem 4,6 milliós látogatottsága 1,67 millióval csökkent az elmúlt napokban. A Yandex keresőoldal korábbi 6 milliós látogatottsága mintegy 2 millióval csökkent, a rendelet megszületése előtt körülbelül 4,62 milliós látogatottságú Mail.ru levelezőoldalé pedig 1,22 millió fővel.

Pavlo Tucsinszkij, a SimilarWeb ukrajnai marketing részlegének elemzője kiemelte, hogy még közel sem minden internetszolgáltató léptette életbe a korlátozást. Például a Volja nevű cég, amely Ukrajnában az előfizetők számát tekintve a harmadik legnagyobb internetszolgáltató, május 23-án jelentette be, hogy csak június 1-jétől áll készen az oldalak blokkolására. Egyébként az elnöki rendeletben ez a dátum a határideje az intézkedés megtételének.

Az illetékes állami bizottság április végi adata alapján jelenleg Ukrajnában összesen 6158 internetszolgáltató működik. Dmitro Simkiv, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője egy kijevi kerekasztal-beszélgetésen kijelentette, hogy már most jelentősen csökkent a VKontaktye használóinak száma Ukrajnában, de adatot nem közölt.

Múlt szerdán lépett életbe az az elnöki rendelet, amelyben Kijev kiterjesztette az orosz magán- és jogi személyekkel szembeni - az orosz televíziók ukrajnai sugárzásának tilalmára is vonatkozó - büntetőintézkedéseket. A szankciós listára felkerültek a VKontaktye (VK) és az Odnoklassznyiki (OK) közösségi portálok, valamint a Yandex keresőoldal, a Mail.ru levelező- és több más orosz internetes oldal, amelyeknél elrendelték az ukrajnai hozzáférés letiltását. A tiltólistára került orosz portálok szolgáltatói azóta folyamatosan tájékoztatják oldalukon az ukrajnai felhasználókat azokról a lehetőségekről, amelyekkel megkerülhetik a blokkolást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!