MTI

Sikertelen az orosz közösségi portálok ukrajnai betiltása

Lehetetlen teljesen letiltani az orosz közösségi portálok használatát Ukrajnában - ismerte el Dmitro Simkiv, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője Kijevben egy kerekasztal-beszélgetésen.

A tisztségviselő magyarázata szerint emiatt a kijevi vezetésnek az a célja, hogy korlátozzák a hozzáférést az orosz közösségi oldalakhoz és jelentősen csökkentsék az ukrajnai felhasználók számát. Simkiv utalt arra, hogy a betiltott VKontaktye (VK) oldalt felhasználták propagandacélokra a Krím félsziget Oroszország általi önkényes elcsatolásának igazolására, továbbá a kelet-ukrajnai konfliktusban harcoló, Szomália nevű oroszbarát szakadár csapat felállításához is tagok toborzására. Hozzáfűzte, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak (SZBU) erre vonatkozóan "elég sok dokumentációja" van. A helyettes hivatalvezető állítása szerint "konkrét tény", hogy az orosz közösségi oldalakat a felhasználók pszichoanalízisére használják.

Simkiv kijelentette, hogy már most jelentősen csökkent a VKontaktye használóinak száma Ukrajnában, de adatot nem közölt. Múlt szerdán lépett életbe Petro Porsenko ukrán elnök rendelete, amelyben Kijev kiterjesztette az orosz magán- és jogi személyekkel szembeni - beleértbe az orosz televíziók ukrajnai sugárzásának tilalmára vonatkozó - büntetőintézkedéseket. A szankciós listára felkerültek a VKontaktye (VK) és az Odnoklasznyiki (OK) közösségi portálok, valamint a Yandex keresőoldal, a Mail.ru levelező és több más orosz internetes oldal, amelyeknél elrendelték az ukrajnai hozzáférés letiltását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!