SG.hu

14 millió hamis mobiltelefon kel el évente az EU-ban

A súlyos egészségügyi és adatbiztonsági rizikó mellett jelentős gazdasági károkat is okoznak a hamis okostelefonok; az Európai Unió legális piaci szereplői évente átlagosan 14 millió készülék eladásától esnek el - derült ki az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) legfrissebb jelentéséből.

Az okostelefon-hamisítás uniós szinten hatalmas bevételkieséssel jár, hiszen 2015-ben körülbelül 4,2 milliárd eurós (nagyjából 1200 milliárd forint) forgalomkiesést okozott a térségben az utánzatok megjelenése, a mintegy 14 millió el nem adott készülék pedig az ágazati értékesítés 8,3%-ának felel meg. Az egyes országokra vonatkozóan a kieső bevételek aránya tekintetében Románia vezet 19,1%-os hamisítási rátával, azt követi Bulgária (17,2%), majd Görögország (16,9%). Magyarország a rangsor ötödik helyén áll 15,1%-os értékével, ami meghaladja az összesített 8,3%-os uniós átlagot.


A tényleges forgalomkiesés szempontjából a hamisítás hatása Olaszországban a legnagyobb, ahol a másolatok miatt meghiúsuló eladások becsült összege 885 millió euróra (265,5 milliárd forint) tehető, ezt követi az Egyesült Királyság (660 millió euró – csaknem 200 milliárd forint), majd Németország (564 millió euró – 170 milliárd forint). Fontos megjegyezni, hogy a jelentés szerint csak az öt legnagyobb uniós tagállamban 2,9 milliárd euró (megközelítőleg 900 milliárd forint) vész el a hamisítás miatt, ami uniós szinten a kieső értékesítés közel 70%-át teszi ki.

Az Európára vonatkozó adatok mellett, a beszámoló arra is kitér, hogy a különböző utánzatok nem csak az EU-ban, hanem globális szinten is számottevő károkat okoznak, hiszen a várható bevételek 12,9%-ától fosztják meg a legális szereplőket, melynek pénzben kifejezett értéke 45,3 milliárd euróra (körülbelül 13 500 milliárd forint) tehető. Komoly aggodalomra adhat okot, hogy forgalomkiesés 36%-át az egyik legfejlettebb országként jegyzett Kína tudhatja magáénak. Érdemes még megemlíteni, hogy a hamisítás által az értékesítésre gyakorolt legalacsonyabb relatív hatást az Egyesült Államokban és az EU-ban mérték, mindkét esetben 10% alatt maradva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ender Wiggin #4
  Részben igazad van, de lényegében nem. A kínai noname cégek tudatosan utánozzák a külsőt, sőt a nevet (van pl. Goophone i7), (sőt, a logó is alma ezen a gagyin) engedély nélkül, tehát hamítsítanak, vagy ha úgy tetszik lopnak. Épp úgy, mint a kínai autógyártók másolatai. Ezek ellen is nehéz fellépni, de a telók esetében meg lehetetlen.
 • Arnika19 #3
  Bocsánat , de nem nem hiszem, hogy hamis telefont adnak.
  Ugyanis nem a kinézet határozza meg , ahol a márkajelzés is fel van tüntetve és és az hogy úgy veszem meg hogy az adott gyártó készüléke, de nem az a cég gyártotta, az lenne hamis.
  Ha hamis lenne nem is kerülhet kereskedelmi forgalomba.
 • Ender Wiggin #2
  Az, ami úgy néz ki, mint a márkás, de nem az. Tele vannak a kínai webshopok pl. iPhone hasonmásokkal, amiken Android van...
 • Gauge #1
  Mi az, h mobiltelefon-hamisítás?