MTI

Trump beiktatása előtt feltörték a washingtoni térfigyelő rendszert

Nyolc nappal Donald Trump amerikai elnök januári beiktatása előtt egy hackercsoport feltörte és napokra használhatatlanná tette a washingtoni térfigyelő kamerarendszer számítógépes hálózatot - közölte a Fox News amerikai hírtelevízió az ügyben nyomozó hatósági forrásokra hivatkozva. Az esetről a The Washington Post című napilap is hírt adott.

A hackertámadás következtében január 13. és 15. között 187 rendőrségi térfigyelő kamera közül 123 használhatatlanná vált. Egy részük azon az útvonalon van elhelyezve, ahol Donald Trump beiktatásának napján, január 20-án ünnepi felvonulást tartottak. A kiberbűnözők számítógépes vírussal fertőzték meg a térfigyelő hálózatot, és pénzt követeltek cserében a vírus ártalmatlanításáért. A hatóságok végül nem fizettek, hanem maguk oldották meg a problémát: kikapcsolták a megfigyelő rendszert, törölték, majd újratelepítették a vezérlőprogramokat. A beiktatás napján minden rendben működött, 31 millió amerikai nézte élőben az ünnepséget.

A Fox News szerint a hackertámadás ügyében folytatja a nyomozást az elnök védelmét is ellátó Secret Service biztonsági szolgálat. A hírtelevízió értesülései szerint nem zártható ki, hogy a számítógépes kalózakciót külföldről vezényelték le, hatósági támogatással.

Az elmúlt években több hasonló támadást követtek el az Egyesült Államokban magánfelhasználók ellen, de hackertámadások érték állami intézmények - kórházak, vállalatok és önkormányzati hivatalok - térfigyelő rendszereit is. Ennek általában az a következménye, hogy a felhasználók nem tudják használni a kamerákat vagy a számítógépes rendszer által tárolt adatokat, amíg nem fizetnek. A támadók általában tudatják a felhasználókkal, hogy bizonyos időn belül fizetniük kell, különben törlik a teljes rendszerüket és adatbázisukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!