MTI

Érzékeny információkat loptak hackerek a cseh külügyminisztériumból

Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter Prágában cáfolta, hogy a tárca elektronikus levelező rendszerét megtámadó hackerek titkos, bizalmas információkhoz jutottak, ugyanakkor azt elismerte, hogy kikerülhettek olyan információk, amelyek "bizonyos személyek és intézmények számára érzékenyek".

Az Info.cz hírportál értesülése szerint a hackerek több mint 7000 dokumentumot loptak el a külügyi levelező rendszerből, és több dokumentum érzékeny információkat is tartalmazott. A Kibernetikai Biztonság Nemzeti Központja szerint - értesült az Info.cz - ezek az információk összefüggésben vannak az ország biztonsági stratégiájával. Feltörték egyebek között Lubomír Zaorálek, és három miniszterhelyettes - Petr Drulák, Jakub Kulhánek, Ivo Srámek - postáját is.

Zaorálek a rendkívüli sajtótájékoztatón megismételte: a hackerek nem hatoltak be a hivatal belső számítógépes hálózatába, amelyben már titkos információkhoz is hozzájuthattak volna. Azt mondta, hogy a kikerült információk mennyiségét egyelőre lehetetlen pontosan felmérni. Elismerte, hogy a kiszivárgott információk között lehetnek olyanok is, amelyek "számára is kellemetlenek". Részletekbe azonban nem bocsátkozott.

A neovlivni.cz szervez azt írta, hogy az IP címek alapján a hackerek nyomai Oroszországba, Nagy-Britanniába, Németországba és Csehországba vezetnek. Zaorálek postáját egy Németországban bejegyzett orosz szerverről törték fel. Mintegy 30 cím, amelyről a cseh külügy levelezésébe behatoltak, kapcsolatban van azokkal a címekkel, amelyekről az amerikai szakértők szerint behatoltak az ottani Demokrata Párt számítógépes rendszerébe. A neovlivni.cz szakértőkre hivatkozva megjegyzi: ezek az adatok nem bizonyítják, hogy a támadás mögött valóban Oroszország áll, ahogy azt a cseh külügy sejtette.

Milan Chovanec belügyminiszter felháborodásának adott hangot, hogy ezek az információk kikerültek a cseh médiába. "Érdekelne, hogy ki volt az, aki ezt kiszivárogtatta és milyen céllal. Szeretném tudni, hogy mindez csak tudatlanságból történt, vagy más is áll e mögött" - mondta Chovanec újságíróknak csütörtökön a cseh parlament képviselőházában. Úgy véli: most kulcsfontosságú megtudni, ki szivárogtatta ki az információkat miközben a hivatalos vizsgálat még nem fejeződött be. Az ügyet zárt ülésen a cseh kormány is megtárgyalja és azonnali intézkedéseket foganatosít, hogy ilyen eset ne ismétlődhessen meg - közölte a kabinet szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!