Berta Sándor

Hacker testvérpárt tartóztattak le Olaszországban

Az olasz rendőrség egy nukleáris mérnököt és annak nővérét vette őrizetbe.

A két személy a 45 éves Giulio Occhionero és a 48 éves Francesca Maria Occhionero. Őket azzal gyanúsítják, hogy kiberkémkedést végeztek és több ezer e-mail fiók adatait szerezték meg. Az áldozatok között vannak Matteo Renzi egykori olasz miniszterelnök és más politikusok, Mario Draghi, az Európai Központi Bank első embere és további vezetők, valamint vállalkozók és közintézmények. Az olasz rendőrség a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) segítségének köszönhetően tudta elfogni a testvéreket.

Roberto Di Legami nyomozó, az ügy kivizsgálásával megbízott különleges rendőri kiberegység vezetője elmondta, hogy a lefoglalt bizonyítékokból kiderült, hogy a hackerek összesen 18 000 e-mail fiókhoz fértek hozzá és körülbelül 2000 jelszót törtek fel. A megszerzett elektronikus leveleket valószínűleg a 45 éves mérnök használta fel az általa vezetett és másokkal közösen megalapított Westland Securities befektetési cégben. Az alkalmazott kártevőt a férfi és a nő közösen fejleszthette ki és vannak utalások arra, hogy néhány számítógépre billentyűleütés-figyelő programot telepíthettek.

Renzinek még a miniszterelnöki e-mail fiókját törték fel, míg Draghi esetében azt a fiókot, amelyet az Olasz Nemzeti Bank vezetőjeként használt. Az áldozatok között található Fabrizio Saccomanni, az Olasz Nemzeti Bank korábbi igazgatója; Gianfranco Ravasi bíboros, a Vatikán kulturális minisztere; illetve Mario Monti korábbi olasz kormányfő is.

Az Olasz Nemzeti Bank és az Európai Központi Bank nem akarta kommentálni a hírt. Rendőrségi források alapján az ellopott adatok körülbelül 99 százalékát az Amerikai Egyesült Államokban tárolták. A szervereket az FBI foglalta le, érvényt szerezve egy római bíróság ítéletének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 0sm #2
    Mijaza nukleáris mérnök?
  • Kotomicuki #1
    A hogyan kell az impotens olaszok adatait az "USA-nak", "legálisan" átjátszani című egypercesünket olvasták!

    Az egy dolog, hogy "külsősök" segítettek az olaszoknak, de mégiscsak olasz személyekről, adatokról, belügyről van szó!