Gyurkity Péter

Európa és Ázsia vezet az interneteléréseknél

Az átlagos sebesség tekintetében jó helyen áll a kontinens, Afrika és Latin-Amerika már kevésbé.

A világháló webforgalmának 15-30 százalékát kiszolgáló Akamai közzétette az internet helyzetét bemutató jelentését (State of the Internet), Eszerint a kontinensek között az átlagos sebességek tekintetében Európa és Ázsia vezet, a nagyhatalmak helyezése viszont egyáltalán nem kedvező.

A leggyorsabb átlagos elérések listáján Dél-Korea van az első helyen, ők 27 Mbps-os irammal érték ezt el. A második helyen Norvégia végzett (20,1 Mbps), a harmadik pedig Hongkong lett (19,5 Mbps). Az első tízben további európai államok, valamint néhány ázsiai ország szerepel, miközben globális szinten alig 6,1 Mbps volt az átlag, ami 14 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. Ami az átlagos csúcsértékeket illeti, itt Szingapúr (157,3 Mbps), Hongkong (114,3 Mbps), valamint Dél-Korea (110,1 Mbps) futott be az első három helyre, a toplista végén pedig Románia található a maga 84,2 Mbps-os átlagos csúcssebességével. Legalább ilyen érdekes, hogy a nagyhatalmak (USA, Kína, Németország, Egyesült Királyság, Franciaország) korántsem állnak előkelő helyen, ők inkább a középmezőnyben helyezkednek el.

Európán belül hazánk szintén a középmezőnyben található, a második negyedévben itthon 13,4 Mbps volt az átlag elérési sebesség, miközben a csúcsérték 65 Mbps volt. Csehország, Románia és Bulgária előttünk járt, Szlovákia és Horvátország viszont mögöttünk végzett, de Ausztria, Luxemburg, Olaszország, Franciaország, Lengyelország, Oroszország, valamint Portugália is ez utóbbi csoportba tartozik. A kontinensek között Afrika és Latin-Amerika van egyértelműen kedvezőtlen helyzetben, mindkét régióban jóval alacsonyabb számokat látunk.
*

Ami az IPv6 elterjedését illeti, az első tíz helyből hét európai államoknak jutott, ők 11 és 38 százalék közötti eredménnyel érték ezt el – a sort mindössze az USA (19%), Ecuador (17%), valamint Peru (13%) töri meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!