MTI

Számítógépes támadásoktól félti az amerikai elnökválasztást az FBI

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) számítógépes támadásokra figyelmezteti az Egyesült Államok választási irodáit a novemberi elnökválasztás előtt.

A Szövetségi Nyomozó Iroda - mint erről az amerikai közszolgálati rádió (NPR) beszámolt - az elmúlt hetekben két szövetségi államban is azt tapasztalta, hogy a választói adatbázist és a választói regisztrációt számítógépes támadás érte. Ezért felhívta a választási irodák figyelmét, hogy a november 8-án tartandó elnökválasztás előtt okvetlenül erősítsék meg számítógépes rendszerük biztonságát. Az FBI ugyan nem részletezte, hogy mely szövetségi államokról van szó, de a hírek Arizonára és Illinois államra utalnak.

A választók regisztrációjával és személyazonosításával egyébként több szövetségi államban is gondok vannak. A legtöbb szövetségi államban ugyanis szigorítani szeretnék a szabályokat és köteleznék a választásra jelentkezőket, hogy különböző, például fényképes dokumentumokkal igazolják kilétüket, amerikai állampolgárságukat, így akarva megelőzni, hogy az illegálisan az Egyesült Államokban tartózkodó mintegy 11 milliónyi bevándorló voksolhasson. Kansas állam például már júniusban benyújtotta erről szóló beadványát a szövetségi Legfelső Bírósághoz, és ugyanilyen gondok vannak Wisconsinban, Észak-Karolinában és Texasban is. Ezekben az államokban arra köteleznék a szavazókat, hogy igazolják magukat.

Wisconsin ügyében egy szövetségi bíróság augusztusban úgy döntött, hogy akiknek nincs személyazonosító dokumentumuk, azok közjegyző előtt tett írásbeli nyilatkozattal - amely arról szól, hogy ők amerikai állampolgárok - szavazhatnának novemberben, ezt a döntést azonban a wisconsini hatóságok a fellebbviteli bíróságon megtámadták. Ohióban egyelőre arról folyik a vita, hogy szavazhatnak-e azok, akik évek óta nem jelentek meg választásokon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Ugy mukodtetni egy demokraciat, hogy nem tudjak kik szavazhatnak, ezt nem tudjak ellenorizni sem es gyakorlatilag barki szavazhat aki valamilyen modon regisztralja magat (akar egy turista is, mindenfele papirok nelkul). Raadasul az emberek annyi allamban szavazhatnak ahanyba el tudnak menni, ugyanis nincs szovetsegi nyilvantartas se. A briteknel is hasonlo a helyzet, aztan csodalkoznak mi lesz a szavazasok vege.

    Ehhez kepest a szamitogepes rendszert felteni minimum vicces...