MTI

Több év börtönt kaphat a Maldív-szigeteken letartóztatott orosz hacker

Egy amerikai szövetségi bíróság Seattle városában bűnösnek mondta ki Roman Szeleznyev orosz hackert.

A Washington államban lévő Seattle szövetségi bírósága negyven rendbeli csalásban mondta ki bűnösnek Roman Szeleznyev orosz hackert. A férfi 2008 és 2014 között jól szervezett hackertámadás-sorozatot irányított amerikai számítógépes rendszerek - elsősorban bankok, éttermek és különböző üzleti vállalkozások - ellen Washington államban. Szeleznyevet az amerikai titkosszolgálat tartóztatta le 2014 júliusában a Maldív-szigeteken, amikor éppen hazautazni készült barátnőjével Oroszországba.

A vád szerint a 32 éves vlagyivosztoki Szeleznyev nagy szakértelemmel tört fel számítógépes vagy okostelefonos kódokat, így hozzáfért hitelkártyák adataihoz is, és mintegy 170 millió dollár értékben vásárolt a lopott adatokkal. A nyomozók csaknem kétmillió ellopott hitelkártyaszámot találtak a számítógépében. Ezen kívül a megszerzett adatokat értékesítette is illegális internetes fórumokon, s ezzel saját bevallása szerint több millió dollárt keresett. Az ügyészek az "ellopott hitelkártyák piacának vezetőjeként" írták le őt.

Csütörtökön délután a bíróság még csak a bűnösséget állapította meg, ítéletet egyelőre nem hoztak. Ítélethirdetés december elején várható, a védőügyvéd, John Henry Browne szerint Szeleznyev legalább négyéves börtönbüntetésre számíthat. Roman Szeleznyev egy orosz parlamenti képviselő, Valerij Szeleznyev fia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jawarider #1
    Világ csendőrei a Maldív-szigeteken is letartóztathatnak bárkit is?