MTI

Feltörték az orosz ellenzéki Demokratikus Koalíció választói adatbázisát

Felfüggesztették az orosz "rendszeren kívüli" ellenzék Demokratikus Koalíciójának vasárnapi előválasztását, mert illetéktelenek hatoltak be a választói adatbázisba és közzétették a részvevők adatait.

Konsztantyin Merzlikin, az egyik részt vevő ellenzéki párt, a Parnasz alelnöke az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy vizsgálják a behatolás természetét, de az már most világos, hogy nem műszaki hiba állt elő. A párt szóvivője a választás részvevőinek azt tanácsolta, hogy változtassák meg az elektronikus levelezésben és a közösségi oldalakon használt jelszavaikat. Az előválasztás szombat éjfélkor kezdődött és vasárnap este 21 órakor kellett volna befejeződnie. Az online voksolás mellett 14 orosz városban személyesen is lehetett szavazni.

A hackerek feltörték a Változás Hulláma elnevezésű oldalt, amelyen az online előválasztás zajlott és a Parnasz honlapján közzétették az abban részvevők nevét, e-mail-címét, telefonszámát, számítógépeik IP-címét és jelszavaikat. Az ellenzéki koalíció központi választási bizottsága vasárnap este dönt majd arról, hogy érvényesnek tekinti-e a betörés előtti szavazatokat. A Demokratikus Koalíció tagjai az Alekszej Navalnij vezette Haladás Párt (amely nem vett részt az előválasztásban), a Mihail Kaszjanov irányította Népi Szabadság Pártja (Parnasz), a Demokratikus Választás Pártja, a December 5. Párt és a Libertárius Párt.

Oroszországban szeptember 18-án választják meg az állami duma, a szövetségi törvényhozás alsóházának 450 képviselőjét. A mandátumok felének sorsa egyéni körzetben dől el, a képviselők másik felét pedig pártlistáról választják meg. A Demokratikus Koalíció mellett idén a kormányzó Egységes Oroszország párt is előválasztást rendezett. A március 22-i, párton belüli erőpróbán, amelyen ezúttal először pártonkívüliek is részt vehettek, több mint 10 és fél millióan szavaztak. A kormánypárt szövetségi előválasztási szervező bizottsága vasárnap hozta nyilvánosságra a 225 egyéni választókerület győzteseinek nevét. Közülük 74-en jelenleg is a duma képviselői.

A jelenlegi honatyák közül mintegy félszázan maradtak alul az egyéni megmérettetésben, köztük Alekszej Puskov, a szövetségi alsóház külügyi bizottságának elnöke. Az előválasztással kapcsolatban több mint 400 csalással és egyéb szabálytalansággal kapcsolatos bejelentés érkezett, de a szervezőbizottság végül csak három jelölt esetében döntött a bejegyzés törléséről. A képviselőjelöltek listáját a júniusban tartandó pártkongresszus véglegesíti.

Gennagyij Zjuganov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának első titkára a hétvégén élesen bírálta a kormánypárti előválasztást, hangsúlyozta, hogy az "választási játék és nem tisztességes versengés" volt. Zjuganov a kommunista képviselők országos kongresszusán hangoztatta: az erőpróba ismételten rámutatott, hogy az Egységes Oroszország kész "adminisztratív és tájékoztatási nyomást gyakorolni".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!