Gyurkity Péter

Rengeteg új mobillal készül a Samsung

Minden vásárlói rétegre gondolnak Dél-Koreában: itt az új Galaxy J5 és J7, jön az S7 Active, míg a Note 6 a vártnál korábban debütálhat.

Még a hónap elején számoltunk be arról az értesülésről, miszerint a Samsung hamarosan piacra dobja a Galaxy J5 és J7 idei változatát, vagyis a két készülék frissítését. Ez most be is következett, a cég kínai oldalán ugyanis már mindkét példány elérhető. Nagy meglepetés nincs, a korábban megszellőztetett specifikáció köszön vissza mindkét esetben, de azért érdemes végigfutni a listán. A két okostelefon 5 megapixeles előlapi LED flash kamerát kapott, amelyet a hátoldalon egy 13 megapixeles példány egészít ki.

A Galaxy J7 természetesen a nagyobbik változat, ennek Super AMOLED kijelzője 5,5 hüvelykes, a támogatott felbontás az 1080p, amihez egy 1,6 GHz-en futó nyolcmagos chip (jó eséllyel az Exynos 7870), 3 GB RAM, egy 16 GB-os kibővíthető tároló, LTE, NFC, valamint egy 3300 mAh-s akkumulátor csatlakozik. A fizikai méret 151,7 x 76 x 7,8 mm, a súly 170 gramm.


A Galaxy J5 ehhez képest egy 5,2 hüvelykes érintőképernyőt kapott, mégpedig a 720p felbontás, egy 1,2 GHz-es órajelen futó négymagos processzor, 2 GB RAM, egy 16 GB-os kibővíthető tároló, valamint egy 3100 mAh-s akkumulátor társaságában. A többi jellemző megegyezik a fentiekkel, míg a fizikai méret 145,8 x 72,3 x 8,1 mm, a súly pedig 159 gramm. A korábban szintén valószínűsített lézeres autófókuszról időközben kiderült, hogy ez pusztán egy hátoldali hangszórót takar. A megjelenés Kínában már most esedékes, a többi régiót ezt követően vennék sorra.


A Samsung esetében megszokhattuk, hogy a csúcskategóriás típusokat további kiegészítő példányok kísérik, amelyek egyszerűbb hardvert, illetve eltérő funkciókat kínálnak a felhasználóknak. Tavaly már jóval egyszerűbb kép tárult elénk, hiszen mindössze két ilyen telefon futott be, most pedig úgy tűnik, hogy ezek egyike frissül. A gyártó által fejlesztett Samsung Level alkalmazás legfrissebb változata említi meg a Galaxy S7 Active típust, mégpedig a szoftveres változások listájában. Ezt egészíti ki az egy héttel korábban felbukkant hír, miszerint egy indiai export-import portálon szintén megjelent a készülék, ebből pedig tudjuk, hogy a pontos megjelölés az SM-G891A, bár arra még nincs garancia, hogy valóban az Active névvel ellátott variánst ismerhetjük majd meg.

A hírek szerint mindenesetre az idei zászlóshajók által nyújtott alapvető por- és vízvédelem a katonai szintű MIL-STD-810G szabvánnyal egészül ki, amelynek következtében az eltérő légnyomás, a páratartalom, a sós levegő, a külső vibrációs hatások, valamint az egyéb behatások sem jelentenének problémát. A hardverről még nem esett szó, így nem tudjuk, hogy az új jövevény mennyiben térne el az alap változattól, de itt jó eséllyel egy nagyobb akkumulátor kapna helyet a burkolat alatt, hogy még jobban kitolják az üzemidőt. Hivatalos bejelentés még nincs.

Felbukkant az ilyenkor szokásos, szinte menetrendszerű pletyka is, miszerint a soron következő nagyméretű phablet - amely minden bizonnyal a Galaxy Note 6 nevet viseli majd - a megszokottnál korábban felbukkanhat a piacon. A megszokott őszi megjelenés helyett ugyanis már júliusban megpillanthatjuk az új generáció képviselőjét, ezzel kapcsolatban azonban érdemes megjegyezni, hogy hasonló értesülések az S7/S7 edge kapcsán is napvilágot láttak, mint ahogy a Note 5 bemutatóját megelőzően is olvashattunk ilyen híreket. A szoftveres oldalon mindenesetre már az Android N alkalmazását valószínűsítik, erre azonban nyilván még várnunk kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caius marius #4
    A csamcsungokat nem szabad frissíteni! Többé-kevésbé minden telefonjuk működik mikor megveszed őket, de frissítés után nagyon sok megdöglik. Így járt nálunk az S3-4, Note2-3. Az S3 és a Note2 gyakorlatilag szinte azonnal megdöglött a frissítés után. A többi az csak fokozatosan.
  • zola2000 #3
    Az a baj ezekkel a cégekkel, hogy van egy óriási marketingjük, teletömik egy használhatatlan uivel és minden szeméttel a telefont, aztán a xiaomi és társai szinte féláron megeszik őket reggelire, csak mert nem láttam a reklámjukat a tvben-plakáton és ha véletlenül szervizelni kéne akkor külföldi címre kéne küldeni.

    (de akkor legalább frissítenék a rendszert, de még azt sem teszik meg)
  • MerlinW #2
    Rengeteg mobil. Csak egy mobilt kellene csinálnia a Samunak. Egyet, ami működik :D
  • caius marius #1
    Hoszzú évek óta Samsung rajongó voltam. A cég szerintem jól haladt. Aztán jött a Note3. Akkor azt hittem, hogy nincs lejjebb. De volt. Kijött a Note 4. Ez már egy akkora szar, hogy én a csamcsungtól többet nem vásárolok semmit. Kedves Samsung, nyaljátok ki a seggem! Most már nem vagytok egyéb mint marketing...
    Utoljára szerkesztette: caius marius, 2016.04.01. 14:11:04