MTI

Egy New York melletti vízerőművet támadtak iráni hackerek

Az amerikai igazságügyi minisztérium vezetője bejelentette: vádemelési javaslattal élnek hét iráni állampolgár ellen, akik évekkel ezelőtt többször is hackertámadást követtek el több tucat amerikai bank és pénzügyi intézmény, valamint egy New York városa melletti, kisebb vízierőmű számítógépes rendszere ellen.

Az igazságügyi minisztérium által benyújtott vádemelési javaslatról a szövetségi nyomozóhatóságok számoltak be washingtoni sajtótájékoztatójukon. A hackertámadások 2012-ben és 2013-ban történtek, mintegy tucatnyi amerikai bank és egy kisebb vízierőmű ellen.

A hét iráni számítógépes szakember, aki az amerikai hatóságok szerint a teheráni kormány számára dolgozott, és "gyakorlott hacker" volt. Hackertámadásaik a bankokon kívül további legalább negyvenhat amerikai pénzügyi intézményt érintettek, s emiatt több százezer amerikainak támadtak gondjai a számlájukhoz való hozzáférésnél, a pénzintézetek pedig több tízmillió dollár kárt szenvedtek. Egyikőjüknek ráadásul 2013-ban sikerült átvennie az irányítást a vízierőmű felett, bár ennek nem lett semmilyen következménye, mert a létesítménynél akkor épp karbantartási munkákat végeztek.

Hasonló számítógépes támadásokért a szövetségi igazságügyi minisztérium 2014-ben már vádat emelt öt kínai katonai tisztségviselő ellen is, akiket azzal gyanúsítottak, hogy amerikai cégek számítógépes rendszereibe hatoltak be és üzleti titkokat loptak el. Az Obama-kormányzat már többször nyilvánosan is külföldi országokat okolt a hackertámadásokért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #1
    Netről lekapcsolták a kólaautómatákat, vagy mi!?
    XD