Gyurkity Péter

Nem pihen a Samsung mobilrészlege

Készül a Samsung Z1 frissítése és alakulóban a Samsung Galaxy S7 mini is. Havidíjért cserébe mindig a legújabb modellt használhatjuk majd.

A cég idén is piacra dobhat egy új Tizen-okostelefont, amely az eredeti modell frissítéseként jönne. A Tizen mobil operációs rendszert támogató készülékek megjelenése másfél-két éve visszatérő témának számít a területen, erre azonban hosszú késés után tavaly végre valóban sor került. A Samsung egészen pontosan két változatot dobott piacra, most azonban már jönne az első modell frissítése is.

Az eredeti Samsung Z1 még tavaly januárban bukkant fel, ezt októberben követte a Z3 megjelenése. Ebből kiindulva már nem kell sokat várni a Z1 2016-os változatára, külső források szerint pedig ezen már gőzerővel dolgoznak a cégnél. Sajnos arról egyelőre nem értekeznek, hogy pontosan milyen készülékre is számíthatunk, azt azonban megjegyzik, hogy ez egy AMOLED-érintőképernyőt kapna, a hardveres specifikáció további része pedig egy újabb belépő szintű, vagy legalábbis olcsóbbnak szánt megoldásnak felelne meg.

A pontos modellszám mindenesetre megtalálható a beszámolóban, eszerint a Z1 (2016) az SM-Z150 jelzéssel jelenik majd meg a boltokban, miközben az a lehetőség is felmerül, hogy a nemrég indiai tesztelésre beérkező telefonok is ezt a típust képviselik, és nem pedig a korábban megszellőztetett Z5 változatot. Bárhogy is legyen, az észak-amerikai megjelenés továbbra is várat magára, ez pedig minden bizonnyal az új típus révén sem változik majd - az alternatív szoftvernek egyébként sem lenne sok esélye az Android és az iOS ellenében.


Android fronton is újítanak, az érkezőben lévő kisebb iPhone okostelefonra válaszolnának az új S7 minivel. A Samsung éveken keresztül igyekezett kiszolgálni a kisebb kijelzőket előnyben részesítő felhasználókat, ennek megfelelően mindig piacra dobták a mini változatokat, amelyek az új zászlóshajók egyes elemeit emelték át egy kisebb kivitelben készülő példányba. Az előző generáció esetében ezt a lépést ugyan kihagyták, a jelek szerint azonban most folytatódik a sor.

Egy tajvani forrás szivárogtatta ki a hírt, miszerint a vállalat már gőzerővel dolgozik a Galaxy S7 mini típuson. Ezt már korábban is sejthettük, hiszen az Apple háza táján egyre-másra bukkantak fel az értesülések a kisebb iPhone okostelefon várható piacra dobásáról, a hónap közepén pedig hivatalossá vált, hogy március 21-re fontos eseményt terveztek be, amelyen többek között az új iPhone SE is bemutatkozhat. Ez nyilván még tovább erősítette a Samsung igyekezetét, a most kiszivárgott készülék alapján pedig egy valóban érdekes megoldással készülnek.

A Galaxy S7 mini eszerint egy 4,6 hüvelykes kijelzőt kapna, amely a 720p felbontást támogatná. Ez már nem tartozik a csúcskategóriába, a processzor feladatait viszont az új Snapdragon 820 (vagy az Exynos 8890) chip látná el, mégpedig 3 GB RAM, egy 12 megapixeles hátoldali kamera, illetve egy 9,9 mm vastag kivitel társaságában. Ezzel bizonyos értelemben valóban követnék az Apple példáját, bár az még nem egészen világos, hogy az új típus pontosan mikor és milyen menetrend szerint jelenne meg az egyes piacokon.


Arra is gondol a cég, hogy a nagy telefonözön közepette mindig a legújabb típus legyen a kezünkben: egy hazai pályán debütáló program éves cserével, havidíjért kínálja az okostelefonokat. A hónap elején mi is beszámoltunk azon értesülésről, miszerint a Samsung - az Apple példáját követve - hamarosan bemutatja saját csereprogramját, amelynek révén a vásárlók havidíj megfizetése mellett szerezhetnék be a nemrég bemutatott csúcskategóriás készülékek utódjait, hiszen éves cserére is lehetőség nyílna. Ez valóban így történt, a gyártó saját piacán már el is indult a program.

A hivatalos bejelentésből kiderül, hogy a Galaxy Club névre keresztelt kezdeményezés a dél-koreai felhasználók számára (a Galaxy S7 vagy S7 edge készülék megvásárlása után) egy 6,4 dollárnak megfelelő havidíj megfizetése ellenében teszi elérhetővé az ajánlatot, a 24 hónapra szóló szerződés pedig lehetőséget nyújt arra, hogy akár 12 hónap után egy még újabb Galaxy S vagy Galaxy Note változatra cseréljék a most megvásárolt példányt.

Elemzők szerint a Samsung ezzel igyekszik ellensúlyozni a lanyhuló keresletet, amely globális szinten is jól megfigyelhető. Ebben nyilván nem segít, hogy a most bemutatott új generáció sem kínál forradalmi változásokat, itt inkább lassú, apró lépésekként értékelhető módosításokat láthatunk, bár a cég időközben arról számolt be, hogy Európában már meg is dőlt az eddigi előrendelési rekord. Az S7 és az S7 edge esetében eddig gyengébb forgalmat vetítettek előre a szakértők, de ez még változhat. Érdekesség, hogy az Egyesült Királyságban is elérhető egy hasonló ajánlat, arról azonban mélyen hallgatnak, hogy az egyéb piacokon ez mikor mutatkozna be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!