Berta Sándor

Kiváló a Facebook az álinformációk terjesztésére

Olasz és amerikai kutatók vizsgálták, hogy miként terjednek a közösségi platformokon az álhírek.

A Facebook, a Twitter és a többi közösségi szolgáltatás kiválóan alkalmas arra, hogy az összeesküvés-elméleteket és a kétes eredetű információkat terjessze. A La Sapienza Egyetem és a Bostoni Egyetem munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy ez miért van így. A szakemberek a Facebook-tagok 2010 és 2014 közötti viselkedését tanulmányozták. Összesen 67 Facebook-oldal bejegyzéseit vették górcső alá. Ezek közül 32 számolt be összeesküvés-elméletekről, 35 pedig tudományos hírekről. Emellett két trollportált is elemeztek, amelyek kifejezetten álhíreket terjesztettek. Ezután pedig megfigyelték, hogy a felhasználótól felhasználóig miként terjednek az információk.

Kiderült, hogy a felhasználók tudatosan olyan információkat keresnek, amelyek megerősítik a véleményüket és minden ellentétes tartalmat egyszerűen figyelmen kívül hagynak. A tanulmány készítői rámutattak, hogy az emberek hajlamosak a világképüknek megfelelő anyagokat kiválasztani és megosztani. Minden mást szándékosan semmibe vesznek.


Számos olyan csoportot sikerült felderíteni, amely álinformációkat terjeszt, valamint megalapozatlan hírekkel bizalmatlanságot gerjeszt. Ezek a csoportok gondoskodnak arról is, hogy a különböző információk erősítsék egymást. A kutatók ezt a hatást csoportpolarizációnak nevezték el. Amennyiben egy ismerős például megoszt egy olyan cikket, amely a csoport véleményével egyezik, akkor a többiek úgy érzik, hogy megerősítést nyert az álláspontjuk és öntudatosabbak lesznek. Mindez oda vezethet, hogy a csoport tagjai idővel egyre vehemensebben védelmezik a véleményüket a másként gondolkodókkal szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Skylake #5
  Lejárt lemez. Ezt már számtalanszor próbálták. Számtalanszor be is jött. A hülyeség ragadós, ahogy szokták mondani. Meg azt is mondják, hogy a kutya is jó dógába' veszik meg. Ez mind értelmezhető a tipikus posztfüggő, naponta sok órát azon b*szó népekre.

  Fel kéne nyomni az Olajfalókat angol szinkronnal valami videomegosztóra, aztán meg benyomni az elérhetőségét a fészire, hagy vakuljanak. Vagy már megvolt?
 • gombabácsi #4
  lassan a tudományos hírek nagy része ilyen...
  kedvencem a híres-neves mém elmélet, amelynek a neve zseniális (mém - gén), de semmi új felismerés nincs benne
 • Montanosz #3
  én azt bírom hogy van olyan idiota még a telo számát is kiirja meg hogy most volt WC-n és kirakja a képet az irodájából DDD
 • Tetsuo #2
  A legtöbb ember szűklátókörű, tehát nekik jól jön ez a cikk. ;-)
 • gforce9 #1
  Ehhez miért kellett vizsgálat? Ezt aki kicsit is szélesebb látókörű az tudta eddig is. A jelenség meg létezik, mióta világ a világ.... illetve mióta ember az ember. Csak régebben nem FB-n ment az infó és nem ilyen gyorsan, de tök ugyanez a jelenség bármilyen történelmi korban és szinte bármi kapcsán megfigyelhető.
  Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.01.12. 14:06:15