MTI

Közös adatbázisba kerülnek az egészségügyi adatok

A kormány jelöli ki azt a szervet, amely a jövőben a betegek adatait tartalmazó ágazati informatikai rendszert, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) működteti - tartalmazza egyebek között a kormány honlapján olvasható törvénytervezet.

A több egészségügyi és társadalombiztosítási törvényt módosító tervezet szerint az EESZT-hez kötelező csatlakoznia minden olyan szolgáltatónak, amelyet - szerződés alapján - az Egészségbiztosítási Alap finanszíroz. A rendszer tagjai a gyógyszertárak, az állami mentőszolgálat, valamint a szakminiszter által rendeletben meghatározott államigazgatási szervek és egyéb szervezetek is. Más szolgáltatók önként csatlakozhatnak a rendszerhez. A felhasználók - köztük a magánszemélyek - azonosítót kapnak, ezzel tudnak belépni a rendszerbe. Az elektronikus adatigénylés ingyenes, aki papíron kéri a saját egészségügyi adatait, annak fizetnie kell érte.

Az EESZT része a központi eseménykatalógus. Ebben kell rögzíteni az egészségügyi ellátási esemény megjelölését, típusát, időpontját és időtartamát. Emellett rögzíteni kell a szolgáltató nevét, valamint az ellátást végző személy - és a közreműködő - nevét. Az adatok megőrzési ideje 25 év, de az érintett halálát követően még 5 évig kell őrizni az adatait.

Az EESZT másik része az egészségügyi profilokat tartalmazza. A profil az érintett egészségi állapotával, kórelőzményével, valamint az egyes beavatkozásokkal kapcsolatos adatokból áll. Ezeket a kezelő-, illetve a háziorvos tölti fel. Az érintett azonban jogosult megtiltani, hogy ezeket az adatait a kezelőorvosa vagy a háziorvosa rögzítse.

Az EESZT harmadik része az egészségügyi dokumentáció nyilvántartása. A szolgáltatók ide küldik meg az egészségügyi ellátás során keletkezett következő dokumentumokat: a fekvőbeteg-szakellátásban kiállított zárójelentést, a járóbeteg-szakellátásban kiállított ambuláns lapot, a szövettani és patológiai leleteket, a laborleleteket, a képalkotó diagnosztikai ellátások leleteit, továbbá a műtéti leírásokat. A képalkotó diagnosztikai eljárással készített felvételek bárhonnan hozzáférhetők elektronikusan. Az EESZT lehetővé teszi elektronikus konzílium lefolytatását is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Skylake #2
  Majd dolgozom az SG helyett, íme valamivel reálisabb összefoglaló, nem a megszokott bait:

  "Az adatokhoz jogosulatlan hozzáférés nem lehetséges, a rendszer minden eseményt naplóz, rögzítve a felhasználó adatait, a hozzáférés idejét, típusát, sikerességét és az érintett egészségügyi dokumentumot.
  Az adott egészségügyi dolgozó a személyes bejelentkezést követően is kizárólag olyan típusú adatokhoz férhet hozzá, amelyeket végzettsége és munkahelye lehetővé tesz a számára.

  Mint írják, az úgynevezett "kétfaktoros autentikáció" megléte gyakorlatilag lehetetlenné teszi a belépési jelszó átruházását, mivel ehhez nem csak a jelszót, de a chipkártyát is át kellene adni. Az állampolgár az adataira vonatkozó összes hozzáférési kísérletet az ügyfélkapun keresztül látja, ellentétben a jelenlegi helyzettel. Illetéktelen hozzáférések esetén jogi lépéseket tehet, és jogainak megsértése esetén a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz, vagy bírósághoz is fordulhat.

  A közleményben kiemelik, hogy az információbiztonság tekintetében a Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság az illetékes hatóság, amely szervvel az ÁEEK EESZT-fejlesztői csapata folyamatos kapcsolatban van, és a rendszer kialakítása során a hatóság ajánlásait figyelembe veszi, továbbá a rendszer élesítését meg fogja előzni a rendszer IT biztonsági auditja is.

  Lehetőség van arra is, hogy az állampolgár az ügyfélkapun keresztül, vagy írásos rendelkezéssel meghatározza az adataihoz történő hozzáférést, azaz jogában áll megtiltani, hogy az ellátók feltöltsék a rendszerbe a náluk keletkezett dokumentumait, valamint megadhatja, hogy az adott típusú dokumentumokhoz mely orvosok, milyen intézmények férhessenek hozzá - emeli ki az ÁEEK.

  A rendszer alapbeállítása eleve elrejti a különösen érzékeny egészségi állapothoz tartozó dokumentumokat, mint például a beteg pszichiátriai és nemi betegségeihez kötődő dokumentumait. Az állampolgárnak arra is lehetősége lesz, hogy beállítsa, hogy a rendszerben keletkező dokumentumokról értesítést kapjon - közölték."

  http://www.stop.hu/belfold/egeszsegugyi-ellato-kozpont-az-eeszt-ben-a-betegadatokhoz-csak-orvos-es-gyogyszeresz-ferhet-hozza/1373431/
 • Skylake #1
  Arról kéne nyilatkozni, hogy mindezen adatcsoportokhoz való hozzáféréseket, én mint adófizető állampolgár, akinek a lóvéjából ezt összetolják, hol és milyen formában kontrollálhatom!

  Ez információnak "az érintett azonban jogosult megtiltani, hogy ezeket az adatait a kezelőorvosa vagy a háziorvosa rögzítse." édeskevés!

  Valamivel több információ itt, kevésbé clickbait:

  http://www.aeek.hu/wps/wcm/connect/gyemszi/a5759f7f-5dc8-4012-8d5f-691e81772531/Dr.+Kov%C3%A1cs+Arnold+ea.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=a5759f7f-5dc8-4012-8d5f-691e81772531

  Innen a digitális önrendelkezés (DÖR) lesz lényeges véleményem szerint, állampolgári nézőpontból. És itt főleg az, hogy az adataimhoz való hozzáférések naplóját én, mint az adatok elsődleges tulajdonosa és érintettje, maradéktalanul elérem -e!