MTI

23 milliárd forintot fordított a kormány e-egészségügyi fejlesztésekre

Az elmúlt időszak e-egészségügyi fejlesztéseinek eredményeként olyan strukturált adathalmaz jött létre, amely megalapozza a felelős döntések meghozatalát az ágazatban - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára Balatonfüreden, az Infotér Egyesület e-Health egészségügyi konferenciáján.

Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, hogy az e-egészségügy fejlesztésére szánt 23 milliárd forint betegközpontú fejlesztést eredményezett, olyan strukturált adathalmazt teremtve, amely az ágazat valamennyi szereplője számára hozzáférhető. A fejlesztés költséghatékony működést eredményez, a beteg saját maga rendelkezik arról, hogy ezeket az adatokat kivel osztja meg - hangsúlyozta az államtitkár. Úgy fogalmazott: a kormányzat elmúlt hat évben tanúsított erőfeszítéseinek még ebben a ciklusban lesz eredménye, de a fejlesztés, amelynek a középpontjában a beteg áll, 2016-tól tovább folytatódik.

Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az e-egészségügy területén felhalmozódó adatvagyon feldolgozása és elemzése a követező időszak fontos feladata. Olyan logikus algoritmusra van szükség, amelynek alapján az alapellátástól a szakellátásig az ágazat valamennyi szereplője képes hozzáférni az adatokhoz és kezelni azokat - hangsúlyozta.

Máté Attila, a programot szervező Infotér Egyesület e-Health munkacsoportjának vezetője elmondta, hogy a szervezet kiemelt célja az e-egészségügyi fejlesztések megismertetése a betegekkel, valamint a népegészségügyi programok és a fejlesztések népszerűsítése. Ennek jegyében szervezték a konferenciát is, amelyen az egészségügyi kormányzat, a versenyszféra és a civil szervezetek képviselői találkozhatnak és cserélhetnek véleményt. A nap hátralévő részében plenáris ülésen és szekciókban előadások hangzanak el egyebek mellett a csökkenő ellátási költségekről, az ágazatban alkalmazott elemzési módszerekről, majd kerekasztal-beszélgetést tartanak az e-egészségügy további fejlesztésének lehetőségeiről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!