Gyurkity Péter

Három változatban jöhet a Samsung Galaxy S7

A lassan magára találó gyártó összesen három különböző példányt dobhat piacra. Egy szerényebb megoldás is jön, a Samsung Galaxy J3.

Az elmúlt hetekben több alkalommal is olvashattunk a népszerű család soron következő generációjának várható összetételéről, itt szó esett már két eltérő példány megjelenéséről, illetve az "edge" telefonokon használt hajlított kijelző alkalmazásáról is. Most a friss pénzügyi eredmény mellett újabb pletykák láttak napvilágot.

A magát jól értesültnek beállító forrás szerint a Samsung komolyan foglalkozik a saját és a Qualcomm által szállított chipek egyidejű alkalmazásán, ahogy erről korábban is olvashattunk. Az új hír azonban ezt annyival toldja meg, hogy a Snapdragon 810 túlmelegedési problémáit kiküszöbölő, valamint további funkciókat nyújtó Snapdragon 820 csak az egyik változatban kapna helyet, míg a saját fejlesztésű Exynos processzorok már további két, ebben a tekintetben szintén egymástól némileg eltérő készülékben jelennének meg.

A 820-as változat Kínában és az USA-ban jelenne meg, az Exynos vonalra támaszkodó példányok tehát (értelemszerűen) többek között Európában válnának elérhetővé. Az Exynos 8890 - más néven Exynos M1 - éppen a napokban bukkant fel egy újabb benchmark eredményben, ez az európai, a japán, valamint a dél-koreai piacon lenne kapható, míg az Exynos 7422 (amely a Galaxy Note 5 okostelefonban is felelős a megfelelő teljesítményért) már az indiai változatot hajtaná meg. Továbbra is valószínűnek tartják a sima és a hajlított példányok megjelenését, a microSD is elérhető lenne itt, a megjelenés pedig az első negyedévben esedékes.


A Samsung egy szerényebb megoldást is piacra dob, amivel kibővül az új család. Még júliusban írtunk arról, hogy a dél-koreai gyártó Galaxy J5 néven mutat be egy új változatot, ezt pedig a múlt hónapban a Galaxy J2 követte. Most a jelek szerint érkezőben van a Galaxy J3, amely e két okostelefon között helyezkedik el. Több benchmark eredmény egyben a telefon hardveres összetételét is ismertette az érdeklődőkkel. A név már ismert, a pontos modellszám eszerint SM-J3109, a hardver pedig nagyjából megfelel az alsó-középkategória követelményeinek.

A listán az első helyen egy kereken 5 hüvelykes kijelző szerepel, amely nem is olyan rég a csúcskategóriás megoldások jellemzője volt, mostanában azonban már az olcsóbb, szerényebb hardvert felvonultató készülékek sajátja. Ez a 720p felbontást támogatja, amely szintén kiszorult a prémium kategóriából, így nem meglepő, hogy a cég egy megfizethető megoldásként hirdeti majd a fejlesztést.

Ehhez egy négymagos, 1,2 GHz-es órajelen futó Snapdragon 410 chip csatlakozik, amely az Adreno 306 grafikus vezérlővel, 1 GB memóriával, egy alapesetben 8 GB-os, ám microSD révén tovább bővíthető belső tárolóval, egy 8 megapixeles hátoldali kamerával, annak 5 megapixeles előlapi társával, valamint a szokásos funkciókkal egészül ki. A felsorolásban szerepel még az NFC, a Bluetooth, illetve a WiFi támogatása, a szoftveres oldalon pedig az Android 5.1.1 Lollipop fut majd. Azt még nem tudni, hogy a J3 pontosan hol és milyen áron bukkan majd fel.

Ami a cég üzleti eredményét illeti, itt a legutolsó negyedévben kifejezetten jó számokat mutattak fel, a működési eredmény ugyanis csaknem duplája volt az egy évvel korábbinak. Ezt elsősorban a félvezetőkkel érték el (többek között az Apple telefonjaiba szánt chipek leszállításával), de a saját mobilrészlegük is negyedével javított eredményén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)