MTI

Nyomozást sürgetnek Hillary Clinton e-mailjei miatt

Az amerikai választók többsége szerint bűnügyi nyomozásnak kellene tisztáznia, hogy kerültek-e nyilvánosságra titkos adatok Hillary Clinton külügyminiszter magánszerverről folytatott elektronikus levelezéséből - derült ki a Monmouth Egyetem közvélemény-kutatásából.

A válaszadók 53 százaléka(a republikánusok 82, a függetlenek 54 és a demokraták 23 százaléka) szerint ki kell vizsgálni az ügyet. A felmérés július 21. és augusztus 2. között, vagyis még azelőtt készült, hogy Clinton kampány közölte: a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) rendelkezésére bocsátja a szervert, amelynek segítségével a demokrata elnökjelölt-aspiráns az elektronikus levelezését bonyolította.

A számok azonban megerősítik, hogy az ügy továbbra is árt a Fehér Házra pályázó politikus kampányának. A megkérdezett választók 51 százaléka ugyanakkor elhiszi Clinton magyarázatát, miszerint kényelmi okokból döntött úgy, hogy a hivatali levelezési rendszer helyett a sajátját használja, mert nem akart egyszerre két okostelefont magánál tartani. 38 százalék szerint azonban rejtegetnivalója volt.

A Franklin Pierce Egyetem és a The Boston Herald ugyancsak szerdán megjelent felmérése szerint egyébként Bernie Sanders támogatottsága New Hampshire állam demokrata szavazói között 7 százalékponttal magasabb mint Clintoné. A szenátor 44-37 százalék arányban vezet az elsőként előválasztó államban. (Ez a magas hibahatár miatt minimum statisztikai holtversenyt jelent.)

A február 9-én megtartandó New Hampshire-i politikai erőpróba eredménye rendszerint meghatározó lélektani hatást gyakorol az egész választási küzdelem kimenetelére. (Az előválasztási küzdelemsorozat helyi voksolásai a február 1-i iowai jelöltállító gyűlésekkel kezdődnek majd.) A New Hampshire-i demokraták csaknem kétharmada ugyanakkor úgy véli, hogy végül Clinton fogja elnyerni a párt hivatalos jelöltségét. 51 százalék úgy nyilatkozott, hogy hajlandó lenne ugyan támogatni a volt first ladyt, de nem lelkesedik az ő indításáért. 46 százalék elismerte: szívesen venné, ha a demokrata aspiránsok jelenlegi mezőnyén felül Joe Biden alelnök is beszállna az elnökjelöltségért folytatott vetélkedésbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!