Mortimer

BeOS 5 Personal Edition

(CNet) A szabad, ingyenes operációs rendszerek trendje a Linuxxal és a FreeBSD-vel indult, majd most már a BeOS 5 is ingyenesen letölthető, mérete mindössze 42 MB. Kis mérete ellenére a merevlemezen 512 MB helyet foglal, és nem installálható nem-windowsos gépekre.

A Personal Edition csak betekintést enged a Mac-szerű kezelőfelületbe, a Pro Edition nevéhez híven valamivel profibb kinézetű. Installálásához csak egyet kell klikkelni, nem kell particionálni vagy bonyolult installációt végrehajtani. Újraindítás után már egyből a BeOS 5 startol a Windows helyett. Az asztalon kézreálló helyeken vannak a programok; a Tracker elnevezésű felület a Windowséhoz hasonlóan működik.
Természetesen a nyílt forrású projekt miatt bárki kedve szerint bővítheti vagy alakíthatja, ha kedve és ideje van hozzá. Sajnos, a BeOS 5 PE csak Windowsos gépeken fug, és ha nem kislemezről indítjuk a számítógépet, automatikusan a Windows jön be. Habár telepítése egyszerű, nem ajánlható napi használatra. (A Pro már Linuxon is fut, vagy akár önálló operációs rendszerként is Intel és PowerPC processzorokon.)
Klikk ide!
Screenshot az
operációs rendszerről
A BeOS másik nagy problémája a szoftverek hiánya. Néhány nagy név található csak meg, mint pl. a Quake II és a Civilization: Call to Power. Irodai használatra is csak egy programot lehet kapni Be online üzletében. És még lehangolóbb, hogy a Personal Edition számos hasznos alkalmazás nélkül szállítják, mint a RealPlayer G2, a HP tintasugaras nyomtató driverei vagy MP3 enkócoló szoftver.
A hardvertámogatás is lanyha, a tesztelt Diamond Monster Sound MX300 kártya problémákat okozott a BeOS MIDI lejátszójának. (Letöltés előtt hasznos elolvasni a BeOS-álló eszközök listáját.) Ha valakit érdekel a BeOS, a Personal Edition 5 jó mód megismerésére, de nem semmiképp nem ajánlható elsődleges operációs rendszernek. A Professional Edition ára 69.95 dollár, megjelenése április közepén várható.

A BeOS 5 Personal Edition letölthető tőlünk. Klikk ide.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!