MTI

Döntött a kormány az e-kártya bevezetéséről

Döntött a kormány az e-kártya bevezetéséről - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János.

A kormány döntése értelmében felmenő rendszerben vezetik be az új okmányt, amely összevonja a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a TB-kártyát és az útlevelet, kibővíthető közlekedési kedvezmények igénybe vételére jogosító kártyákkal és akár diákigazolványként is funkcionálhat. Az e-kártya alkalmas lesz elektronikus ügyintézésre, elektronikus aláírásra - tette hozzá. A kártya bevezetését idén megkezdik, ingyenesen vagy méltányos áron biztosítják majd azt az embereknek - mondta a tárcavezető, célként megjelölve, hogy egy okmánnyal minden helyzetben lehessen ügyeket intézni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • takysoft #5
    kedves halgatyó:
    nem ítélkezem azok felett, akik ellenzik a bőr alá ültetett chipeket. új dolog, és az új dolgokat a legtöbben utálják. főleg mivel nem értenek hozzá. nem is lesz kötelező. a kérdésem egyszerűen arra utalt, hogy akit érdekelne a dolog, annak lesz-e lehetősége rá? Gondolom RFID technológiát használ ez is. Azt pedig biztonságosan be lehet ültetni. (állatokban, katonákban évtizedek óta van)
    Én kimondottan tudnám díjazni, ha részegen sem tudnám ottfelejteni sehol a személyim/bérletem/pénztárcám/lakáskulcsom (gondolom lehet olyan zárat venni, ami működne vele... milyne király lenne már) Folyton otthon felejtem ezeket a szarokat :D
    Szóval a cikk egy KÁRTYÁRÓL beszél. csak technológiailag lehet ez chip is. És engem érdekelne. NEM lesz kötelező. Szerintem a te életedben még nem, bár ki tudja mi lesz pár évtized múlva. Az RFID mindig működni fog kártyával is. Még ha kevésbé biztonságos is.

    kedves Fbn Lx:
    senki nem akar bechipelni. én akarom magam :D

    kedves kvp:
    Nagyjából jól látod a dolgokat, csak egyvalamire térnék ki. A biometrikus adataid pillanatnyilag nem tudom köteles vagy-e szolgáltatni. Egyik barátomnak belőttem a gépén az ujjlenyomatolvasót, és tök tetszett neki. Aztán 2 nap múlva meg relizálódott benne, hogy most a Microsoft rendelkezik ezzel, és ez nem biztos h jó.
  • kvp #4
    Most van egy atlagos embernel egy szemelyi, egy lakcimkartya, egy jogositvany, egy tb kartya, egy-ket bankkartya es esetleg meg egy kozlekedesi berlet is, meg persze az utlevele amikor kulfoldre megy.

    Az uj egyesitett kartya ebbol kivaltja a szemelyit, a lakcimkartyat, a jogositvanyt, a tb kartyat, az utlevelet es az ugyfelkapu kartyat, tovabba opcionalisan a beretet is. E melle mar csak a bankkartyat kell magunkal vinnunk. Elonye, hogy kevesebb a kartya, tovabba akinek eddig nem volt ugyfelkapus hozzaferese, annak most lesz. Ha lehetne egy nemzeti banknal maganszemelynek debit szamlat nyitni, akkor a fizetesek/nyugdijak/segelyek is mehetnenek ugyanerre kartyara. Raadasul mivel utlevel is, ezert a teljes biometrikus adatkeszlet meglesz rajta, tehat ha csak ilyen kartyara adnak segelyt, akkor egyben minden segelyezettnek meglesz az osszes biometrikus adata is, ami bunugyek felderitesekor is jol johet...

    ps: Orvosnal most jelenleg elkerik a szemelyit, a lakcimkartyat es a tb kartyat, aztan egyeztetik oket, aztan leirnak minden fontos adatot kezzel. Ezzel szemben az egyesitett kartyan rajta van minden, csak leolvassak es kesz. Postan szemelyit es lakcimkartyat kernek, amirol ugyancsak kezzel irjak le az azonositokat. Ehhez kepest egy ilyen kartyat csak eleg lenne elhuzni a leolvaso folott es mar kesz is.
  • Fbn Lx #3
    engem a kártyahasználatom egyszerűsítése nem szoktat hozzá egy csip gondolatához
    majd elég lesz akkor lázadni, ha netán tényleg be akarnának csipelni
  • halgatyó #2
    Dögöljön meg, aki kitalálta. Mi az, hogy ezzel lehet ügyet intézni?? Ez egy bődületes hülyeség. Ha ügyet akarunk intézni, vagy főleg ha orvosi vizsgálatra megyünk, akkor fizikailag ott kell lenni! Akkor mi az "előnye" ennek a SZARNAK? Semmi!
    Beetetés az egész, hogy szoktassák az embereket a bőrük alá ültetett csiphez. Amit nem lehet csak úgy otthonhagyni, mint a mobiltelefont.
  • takysoft #1
    Kérdés:
    -mikortól lehe tigényelni?
    -bőr alá lehet-e ültetni? (fasza lenne :P)