MTI

A kínai internetezők utálják Hillary Clintont

Elnökjelöltségének vasárnapi bejelentése óta az egyik legtöbbet vitatott téma a kínai interneten Hillary Clinton személye, miközben az állami média azt mérlegeli, hogy az egykori amerikai first lady elnöksége milyen hatással lehetne a két ország viszonyára.

Az elmúlt napokban Clinton személyét és korábbi politikai karrierjét - kifejezetten pedig külügyminiszteri teljesítményét - számos negatív, és kisebb részben pozitív hozzászólással illeték a kínai internetezők. A legtöbb vélemény szerint a demokrata párti politikusnő túlságosan kritikus és kemény Kínával szemben, az országot másodrangúként kezeli, s folyamatosan meg akarja mondani, az hogy viselkedjen a nemzetközi színtéren. Ha Clinton amerikai elnök lesz, "az egészen biztosan konfliktust okoz majd Kína és az Egyesült Államok között” - olvasható számos kommentben a több mint 250 millió felhasználót jegyző, legnagyobb mikroblogon, a Sinan. A véleményüket kifejezők valószínűleg a politikus emberi jogi aggályainak kifejezésére utalnak.

Clinton szenátorként hét évvel ezelőtt a 2008-as pekingi olimpia elé időzített tibeti zavargások miatti őrizetbe vételekkel kapcsolatban a tibeti ellenzékiek mellett állt ki a kínai kormánnyal szemben, s George Bush elnöknél Kína Tibet-politikája és a dárfúri mészárlásokban aktív szudáni kormányhadsereg támogatása miatt az olimpia nyitóünnepségének bojkottját szorgalmazta. Legutóbb április elején szólt éles hangon Kínáról a Twitter mikroblogon, ahol egy nőjogi megmozduláson őrizetbe vett öt aktivista nő elengedését követelte. (Őket kedden óvadék ellenében szabadon engedték a hatóságok.)

Hillary Clintont a nacionalista hangvételéről ismert Global Times című napilap még 2013-ban a kínai emberek által "a leginkább utált amerikai politikusként” jellemezte, akaratosnak és vasöklűnek írva le a tisztségéből akkor távozó amerikai külügyminisztert. Az újság szerdai számában pedig Hillary Clinton esetleges elnökké választásának Kínát érintő következményeit boncolgatta. A lap szerint az ázsiai-csendes-óceáni térség mind fontosabbá válásával elnökként - elődjéhez hasonlóan - prioritásként kezelné a térséget és Washington Ázsia-politikáját. Barack Obamánál valószínűleg keményebben lépne fel, de Washington legfontosabb külföldi kapcsolatának fenntartása érdekében rugalmas maradna Kínával szemben, miközben figyelembe venné a nemzetközi viszonyokat is - vélekedett a lap.

A korábbi külügyminiszternek jelentős tapasztalata van a Kínával való tárgyalásban, és megérti a két ország viszonyának összetettségét is. A kínai-amerikai kapcsolatokban Hillary Clinton megválasztása esetén nem következne be drámai változás - írta a Global Times. A kérdés az, hogyan látja a politikus a legnagyobb feltörekvő hatalomnak és a világ vezető nagyhatalmának a viszonyát, de erre választ csak a jövő ad majd - tette hozzá a lap.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!