SG.hu

Kevesen jelentkeznek az informatikai állásokra

Az elmúlt években folyamatosan csökken az új állásokra jelentkező pályázók száma. Miközben bővül a meghirdetett állások mennyisége, addig a Job felmérése szerint 5 év alatt átlagosan ötödére esett vissza a többnyire felsőfokú végzettséget igénylő pozíciókra érkező jelentkezések száma. Az okok mögött a gazdaság stagnálása, a vállalatok gyengélkedő vonzereje, az alternatív munkaerő keresési módszerek terjedése, valamint a külföldre történő elvándorlás és a munkaerőpiac kiszáradása is meghúzódik. Hosszútávon a jelentkezők alacsony száma miatti betöltetlen állások a cégek fejlődését hátráltathatják.

A munkaerő-közvetítéssel és kölcsönzéssel foglalkozó Job Kft. felmérése szerint 2009 és 2014 között átlagosan ötödannyian jelentkeztek egy meghirdetett diplomás pozíciókra. Míg 2009-ben még átlagosan 200-nál is több jelentkezés érkezett egy-egy állásra, addig tavalyra ez a szám 40-re csökkent. Mindez azt jelenti, hogy a cégek kevesebb jelentkező közül választják ki új munkatársaikat, ez pedig hosszútávon gyengíti a versenyt és a fejlődést.

“Egy 2008-ban meghirdetett ügyvezetői asszisztensi állásra 321-n adták be pályázatukat, tavaly egy ugyanilyen pozícióra 32-n jelentkeztek. Egy Java-fejlesztői pozícióra 6 éve 39-jelentkezés futott be, tavaly pedig már csak 4 és hasonló visszaesés jellemző az ügyfélszolgálati, call centeres területen is, ahol például 255-ről 61-re esett vissza az egy adott állásra jelentkezők száma. Ugyanez a csökkenés, eltérő mértékben, a mérnöki, IT, kereskedelmi, értékesítési és pénzügyi területek mindegyikére igaz. Bár a jelentkezők átlagos száma nemzetközi összehasonlításban nem kirívóan alacsony, a trend azonban elgondolkodtató, és az itt működő, jelentős számban új munkaerőre támaszkodó gyártó- és szolgáltatócégnek figyelmeztető lehet. Egyes területeken egyszerűen nincs kikből választania a cégnek, ha tartani akarja magát a kiírásban megfogalmazott elvárásokhoz.” - mondta Dobár Attila, a JobGroup részét alkotó Job Kft. ügyvezető igazgatója.

Nemzetközi kutatások Angliában 40 körül, az USA-ban pedig 80 és 100 közé teszik a felsőfokú végzettséget igénylő állásokra jelentkezők átlagos számát. A High Fliers Research által a 100 legnagyobb brit munkáltató körében végzett friss kutatás szerint 2014-ben egy év alatt 11,6%-kal nőtt a meghirdetett állások mennyisége, különösen gyorsan bővült a mérnöki, a tanácsadói és a médiában kínált pozíciók száma. A vizsgált 13 iparág közül 11 esetében regisztráltak bővülést a kutatók.

Egy állásra átlagosan negyvenen, a megelőző évhez képest 6%-kal többen jelentkeztek, ugyanakkor jelentős iparági eltérések mutatkoznak: a fogyasztási cikkeket gyártó és forgalmazó cégek esetében például egy-egy meghirdetett állásra átlagosan 186, az energiaszektorban 98, a média területén pedig 87 jelentkezés érkezett. A kutatás szerint a válaszadó cégek 42%-a igényelné, hogy bővüljön a pályázók köre, vagyis egy-egy meghirdetett állásra többen jelentkezzenek. 2015-re elsősorban a pénzügyi szektor, a közszféra, a könyvelők, az üzleti tanácsadók, valamint a fogyasztási cikkek gyártói számítanak a jelentkezők számának növekedésére.

“A magyar munkaerőpiacnak nyilvánvalóan megvannak a sajátosságai” - mondta Dobár Attila. “A jelentkezők számának lényegi csökkenése mögött több ok is meghúzódhat. A kínálat oldaláról az látszik, hogy miközben bővül az elérhető új állások köre, ezeket az állásokat egyre nehezebb pusztán hirdetésekkel betöltetni. Míg korábban működtek a házon belüli megoldások és a lehetséges új állások jelentős része ki sem került a nyilvános munkaerőpiacra, addigra most, az állások számának növekedésével a régi módszerek már nem elégségesek. A hagyományos hirdetések mégsem működnek hatékonyan, amihez az is hozzájárul, hogy a közösségi média felületein egyre nagyobb számban érkeznek a jelöltekhez direkt és szinte személyre szabott állásajánlatok."

"A kínálati oldalon egyes szakmák “kiszáradása” figyelhető meg. Ezek a szakmák azokat a sikerszakmákat jelentik, ahol a lehetséges jelöltekre már az egyetem alatt lecsapnak, vagy pedig olyan területekről beszélünk, ahonnan érzékelhető számban mennek az adott végzettséggel külföldre dolgozni. Nem egyszer az utánpótlás hiányosságai, vagy a megfogalmazott elvárások és a jelentkezők tudása közötti különbség miatt akadozik az állások betöltése. Sok helyen pedig az oktatás sem tud lépést tartani, sem minőségi, sem pedig mennyiségi oldalról a vállalatok elvárásaival” - mondta Dobár Attila.

A cégek versenyképessége szempontjából elengedhetetlen, hogy akár a kevesebb lehetséges jelentkező közül is a lehető legjobbakat vonzzák magukhoz. Ehhez vonzó vállalatképre, szakmailag és feltételeiben versenyképes ajánlatra, a legjobb jelöltek megtalálására és nem egyszer rugalmasságra is szükség van.

“Számos dolgot tehet egy cég ahhoz hogy több jelentkezőből választhasson. A munkáltatói márka építésén túl az eddigieknél is nagyobb figyelmet kell fordítani a lehetséges munkavállalókkal való korai kapcsolatépítésre. Az angliai tapasztalatok arról szólnak, hogy azoknak a cégeknek van kevesebb gondjuk az állások betöltésével, amelyek a hallgatókkal akár már a tanulmányok kezdetétől intenzív kapcsolatot létesítenek, szakmai programokat, gyakornoki lehetőséget, pályázati kapcsolódást biztosítanak számukra. Ma már arra is van példa, hogy a mérnöktoborzás előkészítése a gimnáziumok vagy szakközépiskolák végzőseivel kezdődik, az ott kialakított kapcsolatra építve válik a diák több évvel később mérnökként a cég munkatársává. Mindezzel itthon is szembe kell nézni és újra kell értékelni a munkaerő megtalálásával, megnyerésével és megtartásával kapcsolatos gyakorlatokat.” - mondta Dobár Attila.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • torreadorz #10
    "Én azt nem értem, hogy egy-egy fejlesztő cégnek miért nem éri meg irodát nyitni megye székhelyeken"

    Mert minden budapesten van és ez igy egy ördögi kör. Értsd: ha elinditasz egy céget, akkor hamar belefutsz abba hogyha ügyfelekkel/partnerekkel akarsz tárgyalni bp-re kell jönnöd mert ott van az ügyfélcég telephelye, ha külföldi akkor reptér is csak budapesten van akár te mész a külföldi ügyfélhez akár ő jön stb. Összegezve ha beindul a céged akkor pillanatokon belül azzal szembesülsz hogy naponta kell budapestre járnod meg a többi felsővezetőnek is a fentiek miatt.

    Ez miatt a legtöbb cég kapásból bp-n indít. Erre még rájön az hogy a legtöbb fejlesztő cég relativ kis cég, tehát nem olyan mint egy electrolux vagy samsung hogy több ezer alkalmazott csak magyarországon.
    Márpedig néhány tiz esetleg 100 embernél óriási kiadás lenne nyitni még egy telephelyet a budapesti mellett valamelyik megyeszékhelyen is hogy aztán a középvezetők naponta kocsikázzanak a kettő között. Ahol pedig értelme lenne, több száz fős fejlesztőcégből pedig elég kevés van az országban.
  • sárkánylovag #9
    SZIE informatikai osztályán voltam felvételizni informatikusnak (300 számítógép)
    Középfok minimál bért akartak adni, mert van felsőfokom de középfokra volt meghirdetve és ezért nem adhatnak többet.
    Nettó 78 ezer. Hogy miről is beszélünk ?
    Utoljára szerkesztette: sárkánylovag, 2015.03.18. 21:54:16
  • Narxis #8
    +1

    Egyébként ez általánosan igaz. Egyre többet kell tudnod és a fizetések egyáltalán nem emelkednek a többlettudással. Aztán ott van a szabadidőben való berendelés, telefonálgatás.
  • grobs #7
    Egyrészt munkaadói oldalról a kkv-k katasztrófálisak. Teljesen lemaradtak a fizetéseik, a követelményeik meg emelkednének, mert az eszközök ugyanazok. Startup kultúra sincs, úgyhogy kkv-nál melózni szerintem most olyan mint Zuzu Petals-szal beszélgetni. A cégek egy része sajnos teljesen elszakadt a valóságtól.

    Multik viszont relatív jó fizetést adnak, de szinte csak a fővárosban ... ott viszont tényleg rengeteg a lehetőség. Sajnos vidéken (akár megye székhelyen) teljesen beállt a munkaerő piac. Alig van új lehetőség, és az is lényegesen alacsonyabb fizetést kínál mint ugyanaz a munka Pesten.

    Én azt nem értem, hogy egy-egy fejlesztő cégnek miért nem éri meg irodát nyitni megye székhelyeken. Adatközpontok se kérnek többet vidéken. Egy olyan iparágban ahol egyébként is a világ túlfelére dolgozunk azt hinném mindegy hol van az iroda mégis minden cég Budapest központjába akar menni ahova bejutni sok idő, parkolni nehéz.
  • lammaer #6
    Info területen úgy tapasztalom hihetetlen nagy a kivándorlás... baráti körömből/kollégák közül szinte havonta van olyan aki lelép az országból, többen családostúl. (és ezt nem facebook baráti körnek kell érteni, hanem konkrét kapcsolatokra, pedig nem vagyok az a nagy bulizós-haverokkal összejárós típus. Sőt...).

    Nem csodálom hogy itthon egyre kevesebben maradnak.

    Mondjuk az is tény, hogy ahány munkahelyen voltam (a jelenlegiben is) úgy tapasztalom hogy nehéz betölteni egy pozíciót, mégis amikor meg munkavállalóként keres az ember, valahogy nincsen ajánlat túltengés, meg marhára lassan is reagálnak a cégek az önéletrajzokra/interjúkra.

    Nem tudom megmagyarázni hogy van ez, de tényleg úgy néz ki, mintha a munkáltatói oldalról nézve nem lenne emberanyag, a munkavállalói oldalról nézve meg nem lennének szabad állások....

    Nálunk is van már trainee program (juniorokat / egyetemistákat szipkáz be a cég) meg már átképzési program is van (más programnyelvekben járatos embereket átképzünk java/autotester területre, és még fizetés is van a képzés ideje alatt), annyira kell az ember....
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2015.03.18. 15:31:10
  • Sequoyah #5
    Jah, 4-800 ezres brutto fizetes az valoban rakas szar ma itt Magyarorszagon:) Valo igaz, ezert kepzett szakembereket keresnek, nem olyanokat akik hobbibol megtanultak hasznalni a Wordot meg az Excelt.
  • Sequoyah #4
    Foleg Budapesten. De ha ott nem talalsz, akkor valamit nagyon rosszul nezel:)
  • Tusy #3
    - nekem nincs felsőfokú informatikai végzettségem de az előző ~20 évben rendszergazdai pozíciókat töltöttem be. Most "nehéz fizikai" munkát végzek, pedig szívesen átképezném magam (akár programozónak is mert eredetileg az szerettem volna lenni csak nem sikerült megélnem belőle) csak ez senkit nem érdekel (pláne, hogy lassan 50 éves leszek)
    - az meg csak szerintem nem normális, hogy 1 helyre elég 1 ember, nem kellene 200-300 jelentkező rá? Ez marhára nem a jelentkező hanem az álláshirdető pozícióját erősíti, "100 jelentkezőt kapok minimálbérért, milyen bérről akarsz beszélni? Örülj, ha be leszel jelentve ..."
  • Sir Quno Jedi #2
    Összegezzük: nagy rakás szart sem ajánlanak, elmebeteg módon magasak az elvárásaik és fos az oktatás, miközben zéró a kapcsolattartás a piacon lévő munkaerővel (a még képzés alattiakkal). Én nem csodálkoznék a helyükben, hanem örülnék, hogy még van ennyi idióta szerencsétlen éhező infós, aki még így is jelentkezik hozzájuk...
  • semmikozod #1
    hol vannak ezek az "informatikai állások"? én egyet sem látok errefelé, talán másik magyarországra kéne költöznöm.