MTI

Elbukta a normakontrollt Romániában az információbiztonsági törvény

Alaptörvénybe ütközőnek minősítette a román alkotmánybíróság szerdán a kihirdetésre váró információbiztonsági törvényt, amely ellen a Klaus Iohannis államfőhöz közel álló Nemzeti Liberális Párt (PNL) emelt alkotmányossági kifogást.

A liberális szenátorok decemberben megszavazták a jogszabályt, miután azonban több civil szervezet úgy értelmezte, a jogszabály jogalapot teremt a titkosszolgálatoknak, hogy bármilyen számítógép adataihoz bírói felhatalmazás nélkül hozzáférjenek, a PNL óvást emelt az alkotmánybíróságon.

Az alkotmánybíróság egyebek között arra hivatkozva vetette el a jogszabályt, hogy azt nem láttamozta a legfelső védelmi tanács. A taláros testület szerint ugyanakkor a jogszabály nem fogalmaz világosan, összefüggően, és nem lehet előrelátni hatásait. Az alkotmánybíróság megállapította, hogy az információbiztonsági törvény a jogállamiságot is sérti, mert nem tartja tiszteletben a tisztességes eljáráshoz és a magánélethez való jogot, és sérti a levéltitkot.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) az alkotmánybíróság döntése előtt vasárnap egy közleményben próbálta megmenteni a jogszabályt, amelyre az országnak és szövetségeseinek a számítógépes rendszerek elleni támadások kivédése érdekében van szüksége. A SRI szerint alaptalan a civilek azon aggálya, hogy a törvény alapján bárki számítógépes adatait ellenőrizhetik. Ilyesmihez továbbra is bírói felhatalmazás kell: a törvény csak az internetszolgáltatókat és rendszerüzemeltetőket kötelezi arra, hogy a nyomozók rendelkezésére bocsássanak adatokat, de kizárólag a forgalomról, nem pedig a tartalomról - áll a román hírszerzés közleményében.

Romániában tavaly másik két, a telefonos és számítógépes kommunikáció megfigyelését szabályozó törvény is elbukott az alkotmánybíróságon, ezért - a párizsi terrorcselekményekre hivatkozva - a bukaresti kormány új megfigyelési törvénycsomag elfogadását sürgeti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!