Gyurkity Péter

WP-telefonokat dobna piacra a Samsung

A gyártó folytatná együttműködését a Microsofttal, de ehhez a jogi viták lezárására lesz szükség. Nem akar véget érni a Galaxy család fokozatos bővülése, újabb telefont dobnak piacra, ezúttal tűrhető hardverrel, jó eséllyel kedvező áron.

A napokban írtunk arról, hogy november folyamán leginkább az Apple tudott erősíteni a mobil operációs rendszerek globális versenyében, a legnagyobb vesztes pedig az eddig sem túl sok eséllyel a pályán küzdő Windows Phone volt, amely tovább veszített súlyából. A Samsung most mégis a Microsoft felé kacsintgat, mivel csökkenteni szeretnék a Google szoftverétől való függést.

A The Korea Times készített interjút a Samsung egyik vezetőjével, aki több fontos témát is érintett válaszaiban és kihangsúlyozta, hogy folytatni szeretnék az együttműködést a Microsofttal. Itt jelenleg a bírósági viták jelentik a legnagyobb akadályt, a Samsung ugyanis a maga részéről több ázsiai ország illetékes hatóságát kéri arra, hogy semmisítsék meg a Nokia telefonos üzletágának felvásárlásáról született döntést, ezzel igyekezvén csökkenteni a redmondi cég közvetlen riválissá történő emelkedésének esélyeit, a Microsoft pedig eközben azt nehezményezi, hogy a dél-koreai cég nem fizette ki időben az Android alkalmazása kapcsán neki járó licencdíjakat.

A legnagyobb veszélyt azonban nem a Microsoft, hanem a Google jelenti számukra, mivel az Android operációs rendszer a piac túl nagy hányadát uralja. A Tizen platformot is ennek jegyében karolták fel, ám ez a CES 2015 alapján elsősorban a televíziós szegmensben, mintsem az okostelefonoknál jut majd komolyabb szerephez, ez utóbbi termékek piacán pedig inkább a Windows Phone alkalmazásában gondolkodnak. Több ilyen megoldást is piacra dobnának, a házon belül elvégzett tesztek szerint a „Windows 8.1” (nagy valószínűséggel a Windows Phone 8.1) jól fut a hordozható megoldásokon, bár itt elsősorban olcsóbb fejlesztések jelenhetnek meg.

Azt még nem tudni, hogy a HTC mintájára már meglévő készülékre húznák rá a szoftvert, avagy teljesen új fejlesztéseket dolgoznának ki. A cég jelen pillanatban csak két ilyen terméket kínál, Ativ S és Ativ SE néven.

Androidos vonalon sem tétlenkednek, a gyártó háza táján szinte heti rendszerességgel bukkan fel egy újabb példány, vagy legalábbis az annak közelgő megjelenéséről szóló hír. A Galaxy J1 hivatalosan még nem mutatkozott be, de egy külső forrás jóvoltából közelebbről is szemügyre vehetjük a készüléket. A Sam Mobile oldalán felvételek társaságában olvashatunk a jellemzőkről, amelyek ezúttal tűrhetőnek mondhatók.

A külső nem sokat változott az utóbbi években megszokottakhoz képest, a J1 gyakorlatilag a jól ismert formákat követi, a család egy újabb klónjának tekinthető. Érdekes módon azonban egy 64 bites chip kapott főszerepet a hardveres listán, mégpedig a Marvell négymagos, 1,2 GHz-en futó PXA1908 típusú processzora személyében, amelyet egy 4,3 hüvelykes, 480 x 800 pixel felbontást támogató érintőképernyő, valamint 1 GB RAM egészít ki.

A belső tároló mérete mindössze 4 GB, ez egyértelműen a belépő szintet jelenti, de a microSD támogatása szerencsére szintén megtalálható a telefonon. Az 5 megapixeles hátoldali és a 2 megapixeles előlapi kamera elviselhető, az 1850 mAh-s akkumulátor pedig szintén tűrhető üzemidőt biztosíthat majd, különösen az Ultra Power Saving üzemmód esetén. Az okostelefon LTE- és 3G-változatban is megjelenik, de lesz belőle dual-SIM opciót kínáló példány is. A hivatalos bemutatóra még a hónap vége előtt sor kerülhet, ám erre még nincs garancia – az árat szintén akkor ismerhetjük majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bitangpitypang #14
    Szerintem kár ezen vitatkozni. Mindenki vegye ami neki tetszik, úgyis azt fogja mondani, hogy az a legjobb.

    Androidot főleg a hype miatt vesz az emberek túlnyomó többsége, nem egy olyan ismerősöm van, aki az első pár hónapban járkált hozzám kérdezgetni, hogy mi micsoda, meg mit hogy kell rajta megcsinálni, mert pl egy SMS elküldése is kihívást jelentett. Volt, aki megkérdezett vásárlás előtt, hogy milyen telefont ajánlok, mondtam, hogy (ismerve a technikai felkészültségét, az igényeit, valamint a pénztárcája méretét) alsó kategóriás WP. Természetesen Androidot vett, amit nagyjából 2 hónap alatt bánt meg.

    Aki egy megbízható, jól és könnyen használható, megfizethető telefont szeretne, az vegyen WP-t, aki szeretne negyedmillió Ft-ot költeni egy telefonra, az vegyen iPhone-t, aki meg bütykölni, állítgatni, meg paraméterezni szeretné, mint inkább használni, az az Androidban fogja megtalálni a számítását. Mindegyiknek megvan a maga szépsége, ugyanúgy, mint a hátránya is. Nincs olyan, hogy melyik a jobb. Az egyéni preferenciák, igények alapján kell eldönteni, hogy ki mit szeretne.

    Az meg, hogy a WP-nek akkora a piaci részesedése, amekkora, azt egyrészt magának köszönheti az MS, ahogy időről-időre pofán fossa a felhasználókat (WP 7 megkapja a WP 8-at... Office helyzete Androidon, IOS-en, valamint WP-n, stb). Másrészt későn jött a platform. Addigra már felzabálta a piacot a Droid, meg az iPhone.

    Egy darabig úgysem fogja kukázni az MS a WP-t, hiszen nemrég vette meg a Nokia telefongyártó részlegeit, amit nem fél kiló babért kapott meg. Hosszú távú tervei vannak a cégnek a platformot illetően.

    És igen, WP-t használok és fegyverrel sem tudnának visszakényszeríteni Andoidra. Ha neadjisten kipusztul a WP, akkor veszek inkább használtan egy iPhone-t, mert már megszoktam, hogy nem fagy le, nem lassul le a telefon. Egyszerűen csak használni szeretném, utálom azt, amikor fel szeretnék hívni valakit, de a Droid máshogy gondolja és 15-20 mp gondolkodás után inkább kilép a névjegyek közül a megnyitást követően.

    Lehet köpködni a WP-re (van miért), de aki nem szeret szopni, az WP-t fog venni, vagy iPhone-t.

    Ennyi, meg egy bambi
  • T2k #13
    Miről hadoválsz össze-vissza retardált hülyegyerek? Ki beszélt itt bármilyen sikerről is rajtad kívül agyhalottkám? Olvasás-szövegértelmezés ismeretlen számodra ugye?
    Utoljára szerkesztette: T2k, 2015.01.18. 11:05:11
  • bakkerman #12
    azért szar valami,mert 3%-os részesedése van a piacon? Az a nagyon-nagyon kevéske ember aki WP user viszont örül,hogy átállt a cuccra,mert atomstabil a rendszer,és lehet előtte csalódott az androidban,vagy nem volt/van pénze iOS-re,ezért döntött a WP mellett. SOSE lesz "népoprendszer" a windows phone,ezt kéne már felfogni a hozzád hasonló "élbőlelitélemawp-t" embereknek,mert nincs mögötte olyan giccs,olyan hype mint az iOS,meg az android mögött. Ellenben lehet használni,nem lassul le,nem akarod földhöz baszni minden nap,és nem került 250 ezer forintba.
  • tomboy013 #11
    Van normális filmlejátszó, úgy hívják MoliPlayer Pro. Értesítési led helyett 1-2 példányba van Glance (de az újabb szériában sajnos nem erőltették).
  • Zymkasithlord #10
    Hát mivel volt Omnia 7 és Ativ S mobom,jöhet még samu windózos mob. Viszont nem sokáig birtam ki a wp mob mellet és gyorsan visszatértem az anroidra. Egy pár dolgot azért illene már megoldani a wp mobokban. Pl: normális film lejátszó ami tud minden formátumot és feliratot kezelni és nem csak azt a nyomorék wmv formátumot meg mp4-et, a flash player is például nekem fontos(az androidra is feleröltetem,sőt ha lehet akkor olyan tellót szerválok amire van minimum JB 4.2.2), a rohadt kamera gomb helyett inkább egy nyamvadt értesítési ledet rakjanak rá. Nekem ez a 3 dolog miatt nem jön be a wp pedig más problémám nincs vele.
    Utoljára szerkesztette: Zymkasithlord, 2015.01.16. 23:08:30
  • cateran #9
    1 kb. 4 szereplos piacon (android, ios, wp, bb) kemeny 3%-os reszesedes "sikertortenet" a hozzad hasonlo retardalt fanboyok szemeben..(imadok trollkodni a fajtatokon, legyen az barmilyen fanboysag)
    Az android 1 kalap szarra kuzdotte le magat, a wp meg merfoldekkel van mogotte....
  • who am I 7 #8
    neked egy kupac ürülék is elég lenne, csak tele legyen szórva nyalókaszínű "megbízható" csempécskékkel :D:D:D:D:D:D:D
  • T2k #7
    CairoJack majdnem halva született, betegségének neve ankefaloid. Mióta a világra jött folyamatosan haldoklik és ezen jól láthatóan már semmi az ég egy adta világon nem tud már segíteni. Úgy halott az egész gyerek ahogyan csak van, de legfőképpen agyilag az.
  • tomboy013 #6
    Az az ő bajuk, engem annyi érdekel, hogy nekem megfelelő legyen. A többit úgy oldják meg ahogy akarják.
  • CairoJack #5
    Azt elhiszem, hogy téged nem zavar, de szerintem az MS-t zavarja.