MTI

Számítógépes hibák a lengyel helyhatósági választáson

Ha továbbra is akadozik a vasárnapi helyhatósági választáson leadott szavazatok számítógépes összeszámlálása, kézi számlálást indít el a lengyel országos választási bizottság. Ezt hétfő délután jelentette be a testület.

Az informatikai rendszer még mindig fennálló hibája miatt egyelőre csak a polgármester-választás, valamint a községi önkormányzatok részleges eredményeit tették közzé. A járási képviselőtestületek túlnyomó többségének, valamint a vajdasági közgyűlések egészének szavazási eredménye továbbra is csak az exit pollok alapján becsülhető. A kézi számlálás párhuzamosan folyna a számítógépes feldolgozással. Az egyelőre kinyomtathatatlan mintegy 16 ezer jegyzőkönyv miatt a helyi választóbizottságok egy része hétfő délutánig sem hagyhatta el a szavazóhelyiségeket. Azokban az iskolákban, ahol az érintett választási bizottságok dolgoznak, hétfőn nem volt tanítás.

A választási informatikai rendszer már a szavazás előtti teszteléskor is hibákat jelzett, kijavításuk ellenére a program nem bírta a szavazás éjszakáján a terhelést. A sajtókommentárok többsége botrányosnak minősíti a fennálló helyzetet. A Legfőbb Ellenőrző Hivatal (NIK) hétfőn bejelentette, vizsgálatot indít az országos választási bizottságnál. Jaros³aw Kaczyñski, az exit pollok szerint nyertes Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, a választási eredmények késlekedésével kapcsolatban bejelentette: „a választási módszer messzemenő megváltoztatására van szükség”. Kaczynski szerint le kell váltani a jelenlegi országos választási bizottságot, a számlálási mechanizmusokat meg kell újítani.

Andrzej Halicki közigazgatási és digitalizálási miniszter úgy nyilatkozott, hogy meg kell vizsgálni a felmerülő választási szabálytalanságokat, de összességében demokratikusnak és átláthatónak minősítette a választást. A vasárnapi lengyelországi helyhatósági választásokon két és fél ezer polgármesterről, valamint a háromszintű - községi, járási és vajdasági - önkormányzati rendszer mintegy 47 ezer tisztségviselőjéről döntettek a szavazók. Az IPSOS közvélemény-kutató által a szavazófülkékből kilépők körében végzett felmérésből azt lehet valószínűsíteni, hogy a választások nyertese az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) lett, a kormánykoalíció pártjai azonban összességükben megőrzik eddigi fölényüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!