SG.hu

Bitcoin ATM-et telepítettek a belvárosi Anker Klubba

Az üzemeltető célja 1000 tranzakció az év végéig, a külföldiek mellett magyar ügyfeleket is várnak.

Az Anker közben, az Anker Klubban adták át azt az ATM-et, amiben mától forintért váltható Bitcoin. A készülékbe papírpénzt lehet közvetlenül dugni, és a kívánt értékben – de minimum 2000 forintért – váltani azt digitális valutára. Amennyiben a felhasználó rendelkezik Bitcoin-mobiltárcával, annak QR-kódját a készülék be tudja olvasni, és így áttölteni rá a vásárolt Bitcoinokat. Ha valakinek nincs ilyen mobilalkalmazása, akkor ki is nyomtatható papírra a vásárolt egységeket képviselő QR-kód, későbbi felhasználásra.

A váltási árfolyamot a szlovén-angol közös tulajdonú, Bitstamp online tőzsde alapján kalkulálja a készülék, de az üzemeltetők tervezik, hogy más Bitcoin-tőzsdék árait is bevezetik majd a rendszerbe, így mindig a legkedvezőbb áron válthatunk. A Bitstamp az egyik legbiztonságosabb tőzsde, nem volt még sikeres hacker-támadás áldozata, és a hivatali ellenőrzések sem találtak még semmi kivetnivalót működésében, ellentétben néhány más, hírhedt online pénzváltóval. Magyarország első nyilvános használatú Bitcoin ATM-je egy Lamassu gyártmányú készülék, mely társaság piacvezető ilyen ATM-ek gyártásában. A Lamassu gépei a tengerentúlon már gombamód szaporodnak, Európában is eléri a számuk már a két tucatot. A Lamassu ATM-je nem csak robusztus, megbízható és biztonságos, hanem ergonomikus és kifejezetten szép is.

Az első Bitcoin ATM magyarországi üzembehelyezését az Octarine Labs szervezte. Noha a készülék „bolondbiztos”-nak mondható, a cég magyar és angol nyelvű telefonos ügyfélszolgálattal támogatja a felhasználókat. „Tudatában vagyunk annak, hogy ami a Bitcoin híveinek és az ezzel foglalkozó szakembereknek természetes, az a hétköznapi felhasználóban még bizalmatlanságot szülhet, ezért minden eszközzel támogatjuk a rendszer közérthetőségét és a technológia gyors terjedését.” – mondta el Debreczeni Barnabás az Octarine Labs ügyvezetője, aki több éve foglalkozik Bitcoin-alapú, illetve más informatikai fejlesztésekkel.

"Bár magyar állampolgár bármikor vehet a neten Bitcoint, vagy szervezhet olyan személyes találkozót, ahol más Bitcoin-tulajdonosoktól vásárolhat, az ezzel kapcsolatos egyes visszaélések sokakat riasztanak el. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy nyilvános, biztonságos, könnyen megközelíthető helyszínen egy szó szerint kézzelfogható eszközzel segítjük a váltást.” A befizetett forint egy angol váltószámlán keresztül válik Bitcoinná, a folyamat jogi, adózási és fogyasztóvédelmi szempontoknak is megfelel. Az év végéig az ATM újabb funkcióval is bővül: Bitcoint fog tudni forintra váltani. A most beinduló ATM-től 6-12 hónapon belüli megtérülést remél az Octarine Labs.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nofish #2
    Volt már olyan eset amikor a vevő a bitcoin átutalás után egyszerűen elszaladt fizetés nélkül: https://bitcoin.hu/forum/index.php?topic=1125
  • cateran #1
    ""Bár magyar állampolgár bármikor vehet a neten Bitcoint, vagy szervezhet olyan személyes találkozót, ahol más Bitcoin-tulajdonosoktól vásárolhat, az ezzel kapcsolatos egyes visszaélések sokakat riasztanak el."

    Szemelyes talalkozo? Visszaelesek? Hehh?