MTI

Újabb forrásból szivárognak az amerikai nemzetbiztonsági információk

Az amerikai kormány arra következtetésre jutott, hogy valóban egy újabb forrásból kezdtek el kiszivárogni titkos nemzetbiztonsági iratok - jelentette a CNN.

A The Intercept, Glenn Greenwald amerikai újságíró februárban alapított híroldala ugyanis hivatalos közlések szerint olyan iratokat szellőztetett meg kedden, amelyek forrása már nem lehetett Edward Snowden, a diplomáciai iratok kiszivárogtatásával világra szóló botrányt okozó amerikai informatikus. A híroldal cikke a Nemzeti Terrorelhárítási Központ (NCTC) 2013 augusztusában kelt dokumentumaira hivatkozik, ekkorra azonban Snowden már Moszkvába szökött. (Greenwald egyébként kulcsszerepet játszott a Snowden-féle kiszivárogtatások publikálásában is.)

A The Intercept kedden közölt cikke azzal foglalkozik, hogy Barack Obama elnöksége alatt mennyire felduzzadtak a feltételezett terroristák adatait tartalmazó adatbázisok. A CNN-nek hivatalosan is megerősítették, hogy ezek közül a legnagyobb, a Terrorist Identities Datamart Environment (TIDE) jelenleg megközelítőleg egymillió nevet tartalmaz. A TIDE adatállománya a kétszeresére duzzadt 2009 karácsonya óta, amikor az "alsónadrágos merénylő", a nigériai Umar Farouk Abdulmuttalab megpróbált felrobbantani egy Egyesült Államokba tartó utasszállító gépet. Abdulmutallab neve akkor sehol nem szerepelt a biztonsági listákon, pedig ez megakadályozhatta volna, hogy repülőre szálljon.

Ami a TIDE egyik alegységét, a Terrorist Screenig Database-t (TSD) illeti, az tavaly augusztusra már több mint 680 ezer személyről tartalmazott adatokat. Köztük csak elvétve akadnak amerikaiak, és 40 százalékuk - legalábbis a The Intercept szerint - nem tagja semmilyen terrorcsoportnak. Egy CNN-nek nyilatkozó hivatalos forrás szerint ez utóbbi adat pontatlan, ami a dokumentum félreértelmezésén alapulhat. Greenwald hírportálja úgy értesült, hogy a TSD-ben és a TIDE-ban amerikai állampolgárok személyi adatait is nyilvántartják, a két adatbázisban egy évvel ezelőtt 5 ezer, illetve 15 800 amerikai neve szerepelt. A legtöbben közülük New York-i, dearborni, houstoni, San Diego-i és chicagói illetőségűek. Ezekben a városokban jelentősebb létszámú arab, illetve muszlim közösségek élnek.

Létezik egy külön 16 ezres lista is olyan "kiválasztottakról" - köztük 1200 amerikairól -, akiknek ki- és beutazását a legnagyobb intenzitással próbálják megakadályozni a határátkelőhelyeken. A The Intercept szerint a 2013-as bostoni maratonon elkövetett robbantásos merénylet hatására az amerikai kormány a korábbiaknál is határozottabban kezdte gyűjteni az amerikai gyanúsítottak biometrikus adatait. Az adatbázisok az érintettek jogosítványképeit is tartalmazzák. Greenwald a Twitteren már júliusban közölte, hogy újabb szivárogtató lépett színre, akinek kilétét az amerikai hatóságoknak mindeddig nem sikerült azonosítaniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!