Gyurkity Péter

Békét köt az Apple és a Motorola

A két cég elássa a csatabárdot, a jövőben pedig igyekeznek együttműködni a szabadalmi reformok terén.

Az Apple és a Samsung jogi csatározása mellett a terület több fontosabb szereplője között dúl hasonló küzdelem, ezek egyike az almás cég és a Motorola még 2010-ben kirobbant vitája. A jelek szerint ennek most vége szakad, miután a két fél képes volt megállapodni az együttműködésről.

Hírügynökségi beszámoló szerint a két gyártó közös közleményt adott ki, amelyben bejelentették a jogi csatározás lezárultát, illetve azon szándékukat, hogy a jövőben együttműködnek majd a szabadalmak területén végrehajtandó reformok kialakításában és azok alkalmazásában. A konkrétumokra nem tértek ki a bejelentésben, ám ezt azzal egészítették ki, hogy a mostani megállapodás nem terjed ki a két cég között korábban megkötött keresztlicenc-szerződésre. Annyit érdemes hozzátenni ehhez, hogy a pereskedés lezárulta még a Google vezérletével történik, hiszen e cég a jövőben is megtartja majd a Motorola intellektuális tulajdonának túlnyomó részét.

Az Apple és a Motorola még 2010-ben vívták meg első csatájukat, akkor utóbbi cég azzal vádolta meg riválisát, hogy az engedély nélkül használta fel saját készülékében néhány levédett szabadalmukat, többek között azzal kapcsolatban, hogy az okostelefonok miként működnek a 3G-hálózatokon. Az Apple erre egy saját indítvánnyal válaszolt, ők is hasonló váddal álltak elő, majd a két ügyet az illetékes bíróság 2012-ben egybegyúrta, hogy azután mindkét esetben kihajítsák az eredeti állításokat, mégpedig arra hivatkozva, hogy egyik fél sem tudja azokat kellő bizonyítékokkal alátámasztani.

A múlt hónapban az Apple engedélyt kapott a további erőfeszítések megtételére a Motorola egyes termékeinek esetleges betiltása kapcsán, ám ezt most a jelek szerint semmisnek kell tekintenünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!