MTI

A képernyő méretéhez igazítják a filmek letöltésének árát

A frissen megjelent filmek letöltésének árát a képernyő mérete határozza majd meg a jövőben: aki mozivászon méretű kivetítőn nézi sokat, aki okostelefonon nézi, keveset fizet - vetítette előre Jeffrey Katzenberg egy kaliforniai konferencián.

Ez az árszabási modell a DreamWorks animációs stúdiójának vezetője szerint tíz éven belül általános gyakorlattá válik. Katzenberg a jövőt vázolva felhívta a figyelmet arra, hogy a mozifilm nem növekvő üzlet. "Kijön egy film és 17 napja lesz, pontosan három hétvégéje, a filmek 98 százaléka ez alatt hozza be bevétele 95 százalékát. A 18. napon ezek a filmek már bárhonnan letölthetőek lesznek, és az ember a méret alapján fizet majd utánuk" - magyarázta a stúdiófőnök a Miken Global konferencián.

Katzenberg a BBC ismertetése szerint úgy kalkulált, hogy egy mozivászon méretű kivetítőre 15 dollárt (3300 forintot), egy 190 cm-es tévéképernyőre 4 dollárt (900 forintot), egy okostelefonra 1,99 dollárt (440 forintot) kérnek majd filmenként. A filmstúdiók manapság rendszerint három hónapig tartják a filmjeiket a moziban, mielőtt más médiacsatornákon kezdenék forgalmazni. Katzenberg úgy vélte, az új modell átírja a mozis üzletet. Greg Maffey, a Liberty Media Corp. tévéforgalmazó vezetője ezzel egyetértve hozzáfűzte, hogy más hálózatokhoz képest a médiaüzletet érinti legérzékenyebben a technológiai fejlődés.

Ugyanakkor akadt, aki szkeptikusan tekintett a modellre a konferencián. A The Verge technológiai honlap úgy vélte: nehéz ma egy olyan biztonsági rendszert elképzelni, amely tényleg ki tudja szűrni, hogy ki mekkora képernyőn nézi meg a letöltött filmet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uvbull #11
    És mi akadályozna meg benne, hogy továbbadjam a filmet? :D 18 nap múlva megnézhető lenne normális minőségben a film? :D Eléggé megnőne ezzel a warez :)
  • Atyuska #10
    Igazából a felbontástól és a tömörítés mértékétől fogg függeni az ár, hisz egy mobilon jobban lehet tömöríteni, mert nem látszik a hiba kicsiben, míg nagyobban jobban.
    Ha egy mobilra optimalizált filmet kilövünk a HDMI-n keresztül egy nagy TV-re, akkor tele lesz tömörítési hibákkal, ami már az igényesebb nézők számára elfogadhatatlan. Persze azok számára, akik eddig is a kamerás felvételeket nézték, azoknak úgy sem számít..
  • zola2000 #9
    Akor éljenek a HDMI kimenetes mobilok, costum rommal, hogy ne érzékelje, hogy ki van kötve HDMIre.
  • wraithLord #8
    Vagy ha streamelve teszik elérhetővé a filmet (és feltételezem, hogy igen), akkor is meg lehet szabni, hogy mekkora képernyőn milyen minőségűnek kell lennie a maximális élvezhetőséghez, és olyan minőségű verziót streamelni...
  • wraithLord #7
    "A The Verge technológiai honlap úgy vélte: nehéz ma egy olyan biztonsági rendszert elképzelni, amely tényleg ki tudja szűrni, hogy ki mekkora képernyőn nézi meg a letöltött filmet."

    Ekkora baromságot. Hát nyilván kisebb képernyőn kisebb felbontásban is elég a film, és/vagy jobban be lehet tömöríteni (ki fog a mobiljára rendes 1080p-s csak duplarétegű Blu-ray lemezen elférő filmet tölteni), ami miatt szintén romlik a minősége. Nem azt kell ellenőrizni, hogy a felhasználó tényleg azon az eszközön nézi-e a filmet, amire fizetett, hanem olyan minőségben elérhetővé tenni a filmet, ami azon az eszközön élvezhető minőségű...
  • carville #6
    az iTV az éppen AppleTV, de a fene se tud már eligazodni ezeken.
  • carville #5
    Nagyon túlkomplikáljátok az egészet, nincs abban semmi fekete mágia, hogy az Apple tudja hogy az iTunes moviest az most az iPhone-odról vagy az iTV-dről éred el éppen, a mozijegy meg mozijegy. Ugyanez vonatkozik a Google-re is ahol konkrétan eszközre szabottan látod az alkalmazásokat is a boltban.
  • Cat #4
    Nincs itt semmi félreértés, szó szerint idézik amit mondott:

    "I think the model will change and you won’t pay for the window of availability. A movie will come out and you will have 17 days, that’s exactly three weekends, which is 95% of the revenue for 98% of movies. On the 18th day, these movies will be available everywhere ubiquitously and you will pay for the size. A movie screen will be $15. A 75” TV will be $4.00. A smartphone will be $1.99. That enterprise that will exist throughout the world, when that happens, and it will happen, it will reinvent the enterprise of movies,” he told the crowd.
  • Griphons #3
    Ez tuti, hogy félreértés. Nagyon valószínű, hogy a digitális méretre gondolt aki ezt kitalálta, csak a gyökér amerikainak nem magyarázhatod el, hogy mi az az SD, HD meg UltraHD felbontás.
    Egyébként lehet, hogy szifon5-ön tudok UHD felbontású filmet nézni, de nem biztos hogy letöltenék a telefonra egy 50Gb-s filmet...
  • Cat #2
    Manapság az 5 collos mobil kijelzője is Full HD, a 125 centis tévé is, és az 5 méteres projektor is.