SG.hu

Megugrottak a Bitcoin-t célzó pénzügyi támadások

A Kaspersky Lab "Pénzügyi számítógépes fenyegetések 2013" című tanulmánya rávilágít, hogy a Bitcoin-t célzó pénzügyi támadások rendkívül népszerűvé váltak 2013-ban. Az elmúlt egy évben a digitális valuta elleni támadások száma 2,5-szeresére emelkedett, ami 8,3 millió támadást jelent.

A Bitcoin eredetileg a névtelen e-fizetési folyamatok miatt jött létre, amelynek köszönhetően rövid időn belül rendkívül népszerűvé vált az elmúlt években. Míg 2013 elején a Bitcoin árfolyama 13,6 USA dollár volt, addig 2013 év végére meghaladta az 1200 USA dollárt. Az elmúlt év során több zuhanás és mélypont is volt a Bitcoin történelmében, de 2013 április óta a virtuális valuta ára nem esett 80 USA dollár alá, amelynek sikerét nem hagyták szó nélkül a csalók sem. A problémát tovább súlyosbítja, hogy a virtuális valutához sok esetben igen egyszerű hozzájutni, ha a felhasználó titkosítatlan formában tárolja a számítógépén. Ilyen esetekben a csalóknak csak egyszerűen el kell lopni a "wallet" fájlt, amellyel könnyedén elérhetik a felhasználó számláját.

Az orosz kiberbiztonsági vállalat kutatói több mint 30 egyedi, pénzügyekkel kapcsolatos rosszindulatú mintát választottak ki. A kiválaszott minták között mintegy kilenc program azért jött létre, hogy ellopják a felhasználók crypto-valutáit. Ez a kilenc program reprezentálta a pénzügyi kibertámadások mintegy 29 százalékát, amelyek rosszindulatú alkalmazásokat használtak.


A csalók által használt módszerek és eszközök két kategóriába sorolhatók a kutatók vizsgálatai szerint. Az első kategóriába az erre a célra létrehozott pénzügyi rosszindulatú programok tartoznak. A második kategóriába olyan programok kaptak helyet, amelyeket úgy terveztek, hogy képesek legyenek erőforrást elvonni (mining) a megfertőzött géptől. Összességében megvizsgálva az eseteket a Bitcoin valutát érintő támadások száma megkétszereződött az elmúlt egy évben.

"Az elmúlt egy évben a Bitcoin értéke 85-szörösére emelkedett, így nem csoda, hogy felkeltette a csalók érdeklődését. 2013 végére egyre több és több felhasználót érintettek a támadások, amelyek száma megközelítette a hagyományos pénzügyi támadások számát. A crypto-valuta tulajdonosoknak különösen óvatosnak kell lenniük, mert szinte lehetetlen, hogy visszaszerezzék az ellopott pénzt, hiszen a crypto-valuta hasonlóan a Bitcoin-hoz kormányzati ellenőrzés nélkül van forgalomban." - mondta Sergey Lozhkin, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!