MTI

Több műszaki szakembert akar képezni Kína

A felsőoktatási reform részeként szétválasztják a jövőben az elméleti és technikai tudást igénylő szakok felvételi vizsgáit - jelentette be az oktatási miniszterhelyettes Kínában.

Lu Hszin úgy fogalmazott: a mostani, teljes egészében a középiskolások akadémiai tudását tesztelő felvételi eljárás idejétmúlt, nem segíti a legjobbak egyetemre jutását, és nem felel meg a munkaerőpiaci követelményeknek. A jövőben azok a diákok, akik inkább technikai tudást igénylő szakokon - így a mérnökök vagy magasan képzett műszerészek esetén - a diákok a középiskolai tankönyvek tartalmán túl technikai tudásukról is számot adnak majd, s a kettő eredménye együtt dönt egyetemi felvételükről. Hogy a reformok mikor lépnek életbe, a minisztérium egyelőre nem adott tájékoztatást. Országszerte mintegy 600 egyetemet alakítanak át, hogy kifejezetten szakképzést nyújtson a diákoknak - mondta Lu.

A diákok mindezidáig kizárólag a központi felsőoktatási felvételi vizsgán, a hírhedt kaokaón való eredményük alapján választhattak mesterszakot maguknak. Ez hátrányos helyzetbe hozta a magas technikai tudással rendelkező, de tesztírásban nem kimagasló fiatalokat, a változtatások így komolyan megnövelik jó egyetemre való bejutási esélyeiket. Azoknak a végzősöknek, akik az elméleti szakokat választják, fennmarad a jelenlegi felvételi rendszer. A reformokat a kínai munkaerőpiaci folyamatok is indokolttá teszik. Évente mintegy 17 millió fiatal lép ki a munkaerőpiacra, ahol évek óta strukturális munkaerőhiány mutatkozik, főleg technikai tudást igénylő szakemberekből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!