MTI

Kína nem enged beleszólást az internet szabadságába

Naivitás azt hinni, hogy az Egyesült Államok külügyminisztere a másként gondolkodó bloggerekkel folytatott párbeszéddel vagy a nekik tett ígéretekkel változtathat a kínai internet szabályozásán - erről a kínai külügyminisztérium szóvivője beszélt hétfőn.

Hua Csun-jing sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva megjegyezte, kívülállóknak, akik félreértelmezik a kínai helyzetet, nincs joguk ítélkezni róla. "Ha az elmúlt években Kínában az internet nem ment volna keresztül hatalmas fejlődésen, akkor honnan kerültek volna ezek a bloggerek elő?" - tette fel a költői kérdést a szóvivő. Úgy vélte, a kínai ügyekről a kínaiaknak a saját feltételeiknek megfelelően, maguknak kell dönteniük. "Az effajta módszerek használata arra, hogy Kínát a maguk akarata szerinti irányba tereljék, meglehetős naivitásról árulkodik. Nem gondolják?" - fűzte hozzá Hua.

Végül mindezt némi csipkelődő iróniával kiegészítette azzal, hogy több más téma mellett szóba kerülhetett volna az amerikai titkosszolgálati adatgyűjtések és lehallgatások kiszivárogtatójának, Edward Snowdennek is az ügye. John Kerry amerikai külügyminiszter minapi rövid pekingi látogatása során mintegy negyven percet beszélgetett kínai bloggerekkel, akik arra kérték, segítsen nekik lebontani a nagy kínai tűzfalat. Kerry megnyugtatta őket, hogy a washingtoni kormányzat minden alkalommal felveti az emberi szabadságjogok kérdéseit találkozóin a kínai politikusokkal, megjegyezve ugyanakkor, hogy nem az Egyesült Államok dolga kioktatni partnereit.

"Egyetlen ország sem törhet rá a másikra azzal, hogy 'kövesd a mi példánkat, mert az jobb'" - fogalmazott a külügyminiszter, aki elsősorban a Koreai-félsziget nukleáris leszereléséhez keresett támogatást Pekingben és az éghajlatváltozás káros hatásainak enyhítéséhez keresett partnert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #1
    Bagoly mondja bögölynek: egyik kutya másik eb!