MTI

Liberalizálják Kínában a telekommunikációs szektort

Kínában megtörtént az első lépés a monopóliumok letörésére a telekommunikációs piacon, amely 1,2 milliárd mobilozójával messze a világ legnagyobbja.

A három állami kézben lévő szolgáltató, a China Mobile, a China Telecom és a China Unicom mellett a jövőben a magánkézben lévő vállalatok számára is nyitva áll a piacra lépés lehetősége - közölte az ipari és információtechnológiai minisztérium. Nyitásként tizenegy cég kapott csütörtökön működési engedélyt, közöttük az online kereskedelmi piacot uraló Alibaba leánya, a net.cn és a 360Buy.com óriáscég. A tárca tájékoztatása szerint a magáncégek a három állami nagytól vásárolhatnak bizonyos nagyságú sávszélességet, amelyet az állami cégek kedvezményes áron kénytelenek értékesíteni.

A magáncégek kétéves szolgáltatói próbaidőt kapnak a minisztériumtól, amely a liberalizáció kiterjesztését, további cégek piacra engedését is kilátásba helyezte. A külföldi tőke beengedése ugyanakkor továbbra sem várható: a telekommunikáció a nemzetbiztonsági okokból érzékeny iparágak közé tartozik. Ezen kívül a magas hozzáadott értéket termelő iparágakban - mint amilyen telekommunikáció is - a külföldiek piacra lépése csak vegyesvállalati formában engedélyezett. A piacnyitás célja a szektoron belüli verseny fokozása, az állami monopólium letörése, a szolgáltatások színvonalának emelése. A telekommunikáció mellett a pénzügyi, oktatási szektorokban való magánberuházás növelése is szerepel a kormány korábban bejelentett tervei közt, az általános gazdasági liberalizáció részeként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!