SG.hu

Magyar szakemberek fejlesztik az ipari internetet

Több mint 11 milliárd forint (48 millió dollár) befektetéssel valósul meg az az egészségügyi informatikai rendszer, melynek célja a döntéshozatali folyamat megkönnyítése és az egészségügyi ellátórendszer hatékonyabbá tétele.

Magyarország Kormánya 6 milliárd forinttal (27 millió dollárral) támogatja a projektet, a GE pedig további 5 milliárd forintot fektet a világszínvonalú egészségügyi program megvalósításába. A GE Healthcare által indított négy éves projekt a Pannon Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, valamint az Országos Onkológiai Intézet részvételével, konzorciumban jön létre. Az erről szóló megállapodást Vályi-Nagy Vilmos Infokommunikációért felelős államtitkár, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és Dr. Reich Lajos, a GE Healthcare magyarországi kutatás-fejlesztési igazgatója írta alá a GE új, Váci úti központjának virtuális alapkőletételén.


“Magyarország lesz a globális központja ennek a szolgáltatásnak, amelyért amerikai és indiai helyszínek is versengtek. A GE már több divíziójával van jelen Magyarországon, évi exportforgalma pedig több mint ezer milliárd forint" emlékeztett Vályi-Nagy Vilmos Infokommunikációért felelős államtitkár. A kiadott közlemény szerint a program egyedülálló lehetőséget kínál közel 180 szoftverfejlesztőnek, hogy a valaha megalkotott legfejlettebb egészségügyi informatikai rendszert kifejlesszék és teszteljék. A program elindítói azt remélik, hogy az elektronikus beteg- és egészségügyi adatokra, valamint mutatókra építve az új rendszer segíteni fog megválaszolni az évtized egyik legfontosabb globális kihívását: hogyan lehet küzdeni az egészségügy folyamatosan növekvő kiadásai ellen, és eközben javítani az egész iparág minőségét és hatékonyságát.

A szoftver a GE globális stratégiájának hangsúlyos eleme. A Ipari Internet célja, hogy összekapcsolja az embereket, az adatokat és a gépeket egy nyitott, globális hálózatban. Egy ökoszisztémát alkotva a gépek egymással, és az emberekkel is képesek lesznek kommunikálni, sőt, együttműködni. Az Ipari Internet bevezetése óriási lehetőségeket rejt magában, alapjaiban változtathatja meg a munkavégzést, és forradalmi áttörést jelenthet a hatékonyság és termelékenység területén. Míg a 90-es években az internet első hulláma, a fogyasztói internet csupán hangot adott a fogyasztóknak, addig a következő hullám, az Ipari Internet a gépek számára is analitikus intelligenciát kölcsönöz, így a gépek képessé válnak arra, hogy előre jelezzék, és megelőzzék a problémákat, azzal, hogy a megfelelő információt, a megfelelő emberhez a megfelelő időben juttatják el. Az egészségügyben az Ipari Internet fejlesztésének köszönhetően lényegesen gyorsabban és hatékonyabban jutnak életeket mentő információkhoz a szakorvosok és egészségügyi dolgozók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!