MTI

Szabályozni kell az elektronikus egészségügyi szolgáltatásokat

Mielőbb szabályozni kell az elektronikus egészségügyi szolgáltatások feltételeit, hogy ne magánpiaci érdek legyen a világhálón való szerveződés, hanem a közszolgáltatások része - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.

Szócska Miklós Katar fővárosában, Dohában az Egészségügyi Világinnovációs Fórumon (World Innovation Summit for Health) tartott előadást a nagy adatbázisok szekciójában, ahol felmerült az adatbiztonság kérdése, hiszen sokan megosztják az interneten még a legbizalmasabb információikat is. Álláspontja szerint az internetezők hamarosan az egészségi állapotukról is beszámolnak, így ez marketingtermékké válhat, lehetőséget adva visszaélésekre. "A genetikai identitásunk is a marketing céltáblája lehet" - fogalmazott. Felszólalásában hangsúlyozta, hogy Magyarországon az adatbányászat a hétköznapi egészségpolitikai döntéshozatal része, így a magyar ellátási adatok rendelkezésre állnak, ezeket el kell kezdeni megfelelő módon használni. Ennek segítségével és akár már néhány új diagnosztikai adattal új dolgokat, összefüggéseket lehet felfedezni - tette hozzá.

Mint elmondta, a konferencián részt vevők egyetemi kutatóként vizsgálnak olyan dolgokat, amelyeket Magyarországon a napi döntéshozatalban rutinszerűen használnak. Példaként említette a kórházi beszállítói piac értékelésénél használt társadalmi hálózatkutatási összefüggéseket, amelyekkel már milliárdokat tudtak spórolni a magyar egészségügynek. Véleménye szerint ezeket az adatokat az ellátásra, az egészségfejlesztésre érdemes felhasználni, így például járványok követésére vagy krónikus betegek állapotának felügyeletére. Szócska Miklós megemlítette, hogy az angol egészségügyi vezetés egyeztetéseket kezdeményezett arról, hogy Magyarország miként tudja az ellátórendszerekben követni a betegek útját. Az államtitkár a későbbiekben a gyógyszergyártók nemzetközi szövetségének vezetőjével is tárgyal az adatbányászat fejlődéséről - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!