MTI

Átadták az ország első 3D-s mammográfiás készülékét

Átadták az ország első háromdimenziós mammográfiás készülékét Hódmezővásárhelyen. A készüléket egy magyar-román határon átnyúló program keretében tudta beszerezni a dél-alföldi város kórháza - mondta az intézmény főigazgatója az ünnepélyes átadón pénteken.

Kallai Árpád közölte, az új készülék más eljárásokkal szemben képes a fedésben levő daganatok kimutatására is, ezzel a felismerés pontosságát növeli. A készüléket a kórház emlődiagnosztikai centrumának átfogó fejlesztése részeként helyezték üzembe, 592 ezer eurós, azaz mintegy 178 millió forintos fejlesztés keretében. Az új berendezés mellett új ultrahangkészüléket szereztek be, új leletező és archiváló rendszert alakítottak ki, valamint a mammográfiás központot is átépítették. A főigazgató szerint a város már eddig is nagy eredményeket ért el a szűrési programjának köszönhetően. 2013-ra a kistérségben a csaknem hatezer, veszélyeztetett korosztályban - 45-65 év között - lévő nő majdnem 70 százaléka vett részt szűrésen, ami országos viszonylatban is kiemelkedő eredmény - mondta Kallai Árpád.


A fejlesztés egy Araddal és Szentessel közös, határon átnyúló program keretében valósulhatott meg. A projektben 1,8 millió euró fordítható a három város emlőrákellenes programjára. A projekt során mindhárom városban új digitális mammográf- és ultrahangkészülékeket szereztek be, fejlesztik a leletező és archiválási rendszert, valamint a vizsgálatok pontosságát segítő szoftvereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!