MTI

Bizottsággal vizsgáltatná az USA hírszerzését a Jobbik

A Jobbik országgyűlési határozati javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy álljon fel egy paritásos ötpárti parlamenti bizottság, amelyik azt vizsgálná, hogy az Egyesült Államok és partnerei milyen, a közéletet befolyásoló és hírszerző tevékenységeket végeztek Magyarország ellen. Ezt a párt két politikusa Gyöngyösi Márton és Németh Zsolt jelentették be budapesti sajtótájékoztatójukon.

Gyöngyösi Márton úgy fogalmazott: ismert, hogy az amerikai hírszerző szervezet, az NSA az Egyesült Államok Szabadság téri nagykövetségén lehallgatókészülékeket helyezett el. A bizottságnak azt kellene kiderítenie, hogy milyen adatokat gyűjtöttek, mely pártokat, közéleti szereplőket hallgattak le és ezt milyen célból tették - mondta a külügyi bizottság alelnöke. Az ellenzéki politikus közölte: arra is kíváncsiak, ezeket az információkat eljuttatták-e különféle civil szervezetekhez, hogy azok befolyásolni tudják a közéletet. A képviselő úgy fogalmazott, ezek a beavatkozások durván sértik Magyarország nemzeti szuverenitását.

Németh Zsolt felhívta a figyelmet a Jobbik már az úgynevezett Snowden-ügy kirobbanásakor foglalkozott a témával. Felmerül az a kérdés, hogy jelent-e kockázatot az a tény, hogy multinacionális cégek is együttműködtek az NSA-val, a magyar kormány pedig stratégiai szerződést kötött nemzetközi vállalatokkal, például a Microsofttal. Hozzátette: a brit és a német titkosszolgálatok együttműködtek az Egyesült Államok hírszerzésével, ezért azt is tisztázni kellene, hogy a magyar hírszerző szervek érintettek-e ebben, és ha igen, milyen mértékben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!