MTI

December 20-ig vállalja a Posta a karácsonyi csomagszállítást

Aki magyarországi áruházból rendel karácsonyi ajándékot az interneten, december 20-áig tegye meg, hogy az áru időben megérkezzen, míg a távol-keleti kereskedelemben a szállítási idő 30-50 nap is lehet - mondta Molnár Róbert, a Magyar Posta Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese.

Az EU-ból csomagban érkező ajándék értéktől függetlenül vám- és adómentes, míg a közösségen kívülről jövő után - értékhatártól függően - kell fizetni. Fontos tudni, hogy az angol internetes kereskedőtől megrendelt, de Kínából érkező csomag tartalma unión kívülinek számít - hívta fel a figyelmet Teleki József ezredes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) repülőtéri főigazgatója. Az EU-n kívülről érkező csomag vámja és adója attól függ, hogy a feladó magánszemély, vagy cég. Ha magánszemélytől kapja a magyar magánszemély a csomagot, akkor 45 euróig nem kell utána fizetni semmit, 45,1 és 150 euró között sincs vám, viszont fizetni kell a 27 százalékos áfát. A következő lépcsőben, 150,1 és 700 euró között már 2,5 százalék a vám, és az áfát is meg kell fizetni utána. 700 eurónál magasabb értékű ajándéknál, már a kereskedelmi vámtarifa szerinti vámot és a 27 százalékos áfát szabja ki a vámhatóság.

Amennyiben cég - általában csomagküldő - a feladó, akkor a küldemény a magyar magánszemélynél 22 euróig vám- és adómentes, 22,1-től 150 euróig csak a 27 százalékos áfát kell fizetni, efelett már a kereskedelmi vámtarifa szerinti vám és a 27 százalékos áfa terheli a küldeményt. Tilos a kábítószer, a cigaretta és a hamis termék továbbítása csomagban. Jelenleg még csak kábítószer kereső kutya dolgozik a bázison, de hamarosan lesz cigarettakereső kutya is - tette hozzá a főigazgató.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Arnika19 #1
    Molnár Róbert, a Magyar Posta Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese
    És Önöknél mennyi ideig tart a szállítás? Mostanában mindig bele esek abba a 2%-ba, ami esetén akár 10 nap a szállítás országon belül.
    Vagy mennyi ideig tart a a távol-keleti kereskedelemben érkezett küldemény postai vámeljárása? Még nincs karácsony, de a 14-16 nap azért egy kicsit sok.