Berta Sándor

Krízisben az Acer

A tajvani gyártó újabb veszteséges negyedévet könyvelhetett el, mivel egyre kevesebben vesznek PC-t. Az alkalmazottak 7 százalékát kirúgják és távozik Jim T. Wang eddigi vezérigazgató is. Nem vették észre, hogy a mobil eszközök világa jön.

A menedzser kiemelte: az Acernek az elmúlt években számos bonyolult és nehéz kihívással kellett szembenéznie. A folyamatosan rossz pénzügyi eredmények miatt arra az elhatározásra jutott, hogy a felelősséget az új vezetőknek adja át, akik egyengethetik az új korszakba vezető utat. Jim T. Wang utódja 2014 január elsejétől Jim Wong eddigi elnök lesz. Az átfogó átszervezési terv keretében - a nyereségességhez való visszatérés jegyében - világszerte a dolgozók 7 százalékát rúgják ki. Ezzel a lépéssel a jövő esztendőtől évente 100 millió dollárt takaríthat meg a társaság. Az Acer májusban közel 7900 embert foglalkoztatott, vagyis több mint 550 munkavállalót bocsátanak el. A cégvezető 32 éve volt az Acernél, 2005-ben lett elnök és vezérigazgató egy személyben.

A tajvani óriáscég az elmúlt negyedévben adózás után 442 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el. Ugyan a bevétel az előző negyedévhez képest 3,1 százalékkal nőtt és elérte a 3,11 milliárd dollárt, de még így is 11,8 százalékkal elmaradt a tavalyi összegtől. A helyzetet súlyosbítja, hogy az Acer arra számít: a következő negyedévben körülbelül 10 százalékkal kevesebb notebookot, táblagépet és Chromebookot szállíthat majd ki. Az ilyenkor szokásos módon megindultak a pletykák a cég felvásárlásáról, melyről Stan Shih, a vállalat alapítója és a felügyelőbizottság tagja annyit mondott augusztusban, hogy "hagyjuk, hogy a természet elvégezze a dolgát". (Korábban a Lenovo már bejelentkezett a cégért, de Wang visszautasította.)

Jim T. Wang augusztusban úgy nyilatkozott, hogy megpróbálják minél előbb kiépíteni az úgynevezett "nem-Windows üzletüket". A társaság azt szeretné, ha a stratégiaváltásnak köszönhetően az év végéig az Androidot futtató okostelefonokból, tábla PC-kből, illetve Chromebookokból befolyó összeg már a teljes forgalom 10-12 százalékát tenné ki. Wang hozzátette, hogy 2014 végére ezt az arányt akár 30 százalékra növelnék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #2
    Jelenleg szerintem a legjobb laptopokat gyártják, az is azért elég mobil műfaj.

    Hónapok óta győzködöm magam, hogy venni kéne egyet, mióta a melóhelyen láttam az újonnan beszerzett gépeket.
  • Inquisitor #1
    "Nem vették észre, hogy a mobil eszközök világa jön."
    ???
    Az első használható androidos telefonok egyikét ők csinálták, és a PC gyártók közül egyik első volt, aki ráállt a tablet témára is. Tehát észrevették, de valami mást tényleg leszúrtak.