Szekeres Viktor

Harrison Ford idei scifije kötelező lesz - itt a Végjáték utolsó előzetese

Amikor napvilágra került a hír, miszerint Hollywood mozifilmet készít a Végjátékból, sok scifi-rajongó kapta fel a fejét. A premier időpontja mostanra olyan közelivé vált, hogy megjött a végső előzetes is.

Pár órája a Summit Entertainment bemutatta a Végjáték (Ender's Game) legújabb előzetesét, melyet a stúdió egyben végső trailernek is nevez, ami meglehetősen fura, hiszen a film amerikai premierjére csak november elsején fog sor kerülni. A magyar bemutató időpontjáról egyelőre még nincs hivatalos hír, de ha szerencsénk van, akkor már október utolsó napján láthatjuk a sokak által várt scifit.


A Végjátékot természetesen ezúttal nem azért várja sok scifi-rajongó, mert ellenállhatatlan lenne a kampánya, vagy hatalmas hájp övezné a szélesebb közönség körében a filmet, hanem azért, mert a történet alapját Orson Scott Card nagyszerű regénye adja, mely már itthon is megjelent több kiadásban. A Harrison Ford, Asa Butterfield és Ben Kingsley főszereplésével készült filmet az a Gavin Hood rendezte, akit annak idején Oscar-díjat nyert a Tsotsival az idegen nyelvű filmek kategóriájában, azóta viszont Hollywoodban egy korrekt Kiadatásra, valamint egy elbaltázott X-Men kezdetek: Farkasra futotta tőle.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IJK #18
    Kár hogy leadták az egész filmet a trailerben.
  • Sir Quno Jedi #17
    Most ez komoly, hogy megpróbáljátok mai szemszögből, a mai viszonyokból kiindulva elemzeni, ezt a lassan 40 éves vérprofi sztorit?!??! Elképesztő...
  • Zocsi #16
    A film a tréler alapján jónak ígérkezik, szvsz. A látvány ott lesz, ahogy az epikusság is. Ezt csak a hollywoodi klisé- és közhelyhalmaz nyomhatja majd csak el...
    Engem spec nem zavar a főszereplő srác kora, - Luke Skywalker is ilyen tájt kezdte anno, s no lám mekkora híres celeb lett...
    Jobban érdekel viszont, hogy Mr. Ford hogy alakít majd. Bármennyire tűnik is forgács ízűnek az előzetesben való szereplése, és számítok a (karaktere üzenete) géniuszára... és valószínűleg a rendezők sem lehettek ezzel másképp.

    Várós.

    A gyerekfőszerep dologgal nekem csak annyi a bajom, csak hogy becsatlakozzak a hollywoody-gyerekhős eszmecserébe, hogy nagyon nem jó az üzenete. Gyerekként mutatják be a főhőst, akinek játszania kellene a való életben, hogy megismerhesse önmagát és a világot. Ehelyett döntésképtelen felnőttek pakolnak rá világmegváltó terheket, amit ő, magából kivetkőzve, emberfeletti teljesítményt nyújtva teljesít. Aztán a záróképben hős celebként ünnepli a sok döntésképtelen felnőtt, az emberiség, a főhősgyerek meg vigyorogva élvezi a vakukból felé tornyosuló fotonáradatot. Ennek mi az üzenete ... ?
    A tinik bálványozzák, a felnőttek utálják elismerően bólogatva - másnap beülve az autóba munkába menet, fityiszt sem vágva min akkreditálódik a gyerekük az életre.
    Persze tök jók ezek a filmek, meg szórakoztatók, csak mire elkezded értékelni a vászonra rendezett valódi felnőtt értékrendeket, addigra elmúlt 10 év kollektív médiatapasztalat az életedből és az ezzel együtt elfogyasztott zaccos élményekből. Felnőve pedig fityiszt hánysz az ilyen filmeknek, kliséhalmazt olvasva a szórakozni vágyó emberek feje fölé.
  • Zocsi #15
    Szerintem nem szabad(!) különbséget tenni generációs különbségeken az irodalomban. Pláne nem belekeverni a divatot és egyéni ízlést. Főleg pláne nem azt gondolni, hogy amit a mások mondanak vagy magasztalnak, bármilyen környezetben bármilyen embernek, azaz etalon; a követendő példa; esetleg vitaalap. El kell fogadni, hogy vannak más értelem- és értékrenddel rendelkező velünk hasonlatos egyedek.
    Amúgy irodalmi értékeket ilyen olvasatban azért sem lehet összevetni, mert míg az egyiket tanítják (hogy elhidd azaz alap), addig a másikat nem. Én azért szívesen bejártam volna olyan irodalom órára, ahol nem csak az őskövület anyagot tolják le, hanem kortárs szubsztanciákat is engedtek volna megismerni. (Késő bánat, rossz gimibe jártam...) Persze nagy néptömegeket nem lehet ennyire heterogénen és liberálisan tanítani, nevelni, mert a rendszer nem így akarja és egyébként (is) még gyermek. Emígyen a szépirodalom se gyerekeknek való. Egy jó Gárdonyi élvezetes elfogyasztásához kell az a felnőtt absztrahációs képesség (mert Gárdonyi sem csak poénkodva írta a klasszikusait), ami a mélyebb értelmeket felfedi, elvitt értelemben egymásra épülve, kritikusok által kielemezve.
    Egy irodalmi klasszikus rendelkezik ilyen sorok közötti igazságokkal, míg egy kortárs sci-fi nem feltétlen, de "többmintgondolnádrengeteg" igen. Utóbbi inkább oly módon tágítja ki az addig nem létező, de most már alternatív képzeleted, ami mondjuk Gárdonyinál nincs, mert nem sci-fi író. Az írói absztachációs képességek fejlődtek - és velük mindeféle irányban az olvasók.
    Nade, hogy kinek mi nyújt agybazárt elvonulásra menedéket az már szemlélet kérdése. Egyik se jobb vagy rosszabb a másiknál. Külön polcon vannak, felszolgálva egy tál ételként vagy többfogásos menü adott porciójaként, az egyetlen kérdés csak az, hogy Te épp, ebben az életfelfogásban milyen étvággyal rendelkezel, és hogy mennyire szeretsz büszkén beszélni arról, hogy mennyi minden szart megettél már életedben.
  • Xellos999 #14
    Már bocs, de én ilyen szarokat nem olvasok. Ide is csak Ford miatt tévedtem be, de trailer alapján felejtős, kb. Avatar szint.
  • Sir Quno Jedi #13
    Nos, aki scifi rajongó és értő ember, az tisztában van azzal, hogy ez alapmű, akárcsak a Galaxis polgára, az Alapítvány sorozat, a Dűnék, az 1984, a Galaxis Útikalauz Stopposoknak, a Tigris! Tigris! stb. A többiek meg nem. Tiszta sor. Ezek a "többiek" azonban nem "kell" hogy megtekintsék a filmet sem, hiszen ez nem az ő kedvelt műfajuk. Ennyi. Így nem éri őket atrocitás, hogy a főszereplő egy "gyermek", vagy hogy "hálivúd megen kifogyott az ötletekből". Win-win szituáció.

    Még egy apróság a hitetlenkedőknek. Minden idők 100 legjobb scifije szavazás állása:

    http://scifilists.sffjazz.com/lists_books_rank1.html

    Furamód ismerős valahogy az első helyezett...
  • Keither #12
    Nem Kalapos, nem nézek fel rád, mert elolvastad a kötelezőket és az általános műveltség szintjét megütöd magyar irodalomból.
    Hogy miért ezeket említem? Mert a szépirodalmat nem említeném egy lapon a scifivel. És ahogy a tömegnek ez nem mond semmit úgy nem mond, egy Huxley Szép új világ vagy Frank Herbert neve vagy bármelyik műve csak pár személyes kedvencem említsem. Ezek ma már szerintem klasszikusok és alapművel, és ez is csak akkor fog majd igazán fogyni a polcokról amikor majd kasszasiker lesz a moziban.
    Lehet, hogy neked alapmű de hála a jó Istennek még mindig hamarabb vesznek le Ady kötetet vagy Móriczot a polcról az emberek.
    Zárójelben pedig a saját véleményem, hogy nekem még Huxley vagy egy Orwell könyv sem tudja azt az írói zsenialitást visszaadni amit egy Gárdonyi vagy Márai vetett papírra és attól még mert nemzetközi piacon nem jelentek meg a műveik (amik amúgy buknának, mert pl egy nyugi társadalom hol értene egy Úri murit vagy egy Én falumat?! ) nem jelenti azt, hogy elmaradnak akár csak egy kicsit is.
  • Ender Wiggin #11
    Ender 11 volt, mikor végzett a hangyokkal. A filmben túl öreg. Bean meg nem szimplán kicsi, hanem egy gnóm, eleve CGI nélkül nem is lehet "eljátszani". De hollivúdban a részletek nem számítanak, csak a bruttó végeredmény...

    Kétlem, hogy Card célközönségben gondolkodott (az első két könyvet - melyek párhuzamosan, térben egy helyen futó történetet mesélnek - leszámítva a szereplők életét már felnőttként követi a többi regényben), mint Suzanne Collins, Rowling vagy Stephanie Mayer (talán az sem véletlen, hogy ezeket a lélektelen, tucatkönyveket, meluekből világméretű hisztéria lett a jól eltalált közönségnek köszönöhetően, mind nők írták).
  • kalapos01 #10
    :)) Ez jó. Ha azt mondanám, hogy kilencet, hármat és hetet, akkor felnéznél rám? Ja, hogy te azt hiszed, hogy az kevesebb, aki egy régi klasszikust nem ismer? Akkor miben vagy jobb annál, aki szerinted az kevesebb, aki egy kortárs klasszikust nem ismer? Akkor egy tőről fakadunk, pajtás. Igyunk rá.

    Azért ne hasonlítsuk össze pár régi magyar írók gagyiját a kortárs alapscifikkel. Ég és föld. A Végjáték alapkönyv, azért a Nebula-díjasokat érdemes pótolni és nem megilletődni, ha valaki emlegeti. (De ha szerinted a Kékszemű Dávidkáné jobb, mint mondjuk az Alapítvány, lelked rajta, elfogadható.)

    De nem értem, hogy miért magyar írókat hozol fel? Azért azok nyilván sehol nincsenek a nemzetközi szinthez képest. Szóval ilyen alapon ugyanúgy gáz, ha nem olvasod a 200 évvel ezelőtti nagy belga, dán, perui vagy indiai írók műveit. A Végjátékot nem csak itthon ismerik.
  • OstOr #9
    Szép látványvilága van az biztos, de én sem nézem meg a gyerekhős miatt :/. Elegem van a 10 éves gyerekből aki már mindent látott a világból :P