Szekeres Viktor

Végre megvan a magyar Oscar-esélyes film

A Csak a szél című Fliegauf-filmet nevezte Magyarország a legjobb nem angol nyelvű filmnek járó Oscar-díjra. A nem egy nemzetközi díjat besöprő alkotás A vizsgát és Az ember tragédiáját előzte meg a jelölés során.

Ahogy az várható volt, a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának öt tagja úgy döntött, hogy az elmúlt egy év hazai filmes kínálatából Fliegauf Benedek Csak a szél című filmjét fogja nevezni a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra. Bár több alkotás közül választhatott a grémium, valójában nyíl titok volt, hogy csak kettő esélyes erre a megtisztelő nevezésre: a Csak a szép mellett A vizsga sikerült igazán jól. (Bár fontos adalék, hogy Az ember tragédiája is kapott egy szavazatot a döntésre jogosultaktól.)


Fliegauf filmje idén Berlinben, a filmfesztiválon már bizonyította, hogy fel tudja kelteni a nemzetközi közönség és a szakma érdeklődését, hiszen ott Ezüst Medve-díjat nyert. A valóban nagyon jól sikerült Csak a szél meglehetősen kényes témát boncolgat kifejezetten közérthető eszközökkel, de egy pillanatig sem válik leereszkedővé. Ettől még persze tény, hogy a jelek szerint itthon nem mindenki értette meg a filmet. Ennek köszönhetően egy szűk réteg elég negatívan áll hozzá, annak ellenére, hogy többségük nem is nézte meg, mindössze az előzetesből és pár propaganda anyagból tájékozódtak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • god25 #2
    Majd ha Orbán Viktorról forgatnak filmet, az lesz Oszkár esélyes!
  • Etinger #1
    Kár, hogy ez egy rossz film. A díjra ettől még esélyes nagyon is.